Novi sastanak o borcima u petak u Mostaru: Kladionice kao izvor finansiranja?

U petak u Mostaru, u zgradi Vlade FBiH, trebao bi se održati sastanak članova Komisije za usaglašavanje različito usvojenih tekstova zakona u Zastupničkom i Domu naroda Federalnog parlamenta sa članovima kolegija oba doma, kao i premijerom FBiH i dopremijerima. Tema sastanka je zakon o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica.

Sastanku će prisutvovati i predstavnici Federalnog ministarstva za boračka pitanja.

– Ići ću na sastanak kao i prošli put, jer ja primam plaću u Parlamentu FBiH i ići ću gdje god me Parlament pozove, jer ionako nismo četiri godine ništa radili, pa barem da se sastajemo i u Mostaru. Razgovarat ćemo o usvojenom tekstu zakona, a sastanku bi trebalo da prisustvuju predstavnici Vlade FBiH i kolegija oba doma Parlamenta FBiH – rekla nam je Mira Ljubijankić, članica Komisije.

Borački zakon i igre na sreću

Dodaje kako je imala priliku pročitati tekst usaglašen na prošloj sjednici.

– Nisam zadovoljna sadržajem, ali vidjet ćemo. Ne znam, mislim da mi to ne možemo riješiti – govori nam Ljubijankić.

Upitali smo je kakvo je njeno mišljenje u smislu vezivanja Zakona o igrama na sreću i ovog boračkog zakona.

– Ne možemo mi usvajati Zakon o igrama na sreću i reći da ide na boračko, jer mi imamo porodilje, niz stavki koje moraju biti zadovoljene iz tog zakona – kaže Ljubijankić i dodaje kako smatra da bi Zakon o igrama na sreću trebalo donijeti u ovoj godini, ali nije optimista da će se to desiti.

Razgovarali smo i sa Predragom Kojovićem, također članom zajedničke parlamentarne Komisije.

– Dobio sam poziv i naravno da ću ići na sastanak. Imao sam priliku pročitati sadašnji tekst zakona i žao mi je što se odustalo od teksta zakona koji je usvojen na prvoj sjednici Komisije. Mislim da postoje finansijske mogućnosti da se ta verzija zakona usvoji. Žao mi je što je Komisija na posljednjem sastanku u Mostaru odustala od te verzije i vratila se defakto na verziju koju je predložila Vlada FBiH. Istina je da će time borci dobiti nešto ali mislim da to nije adekvatno – rekao nam je Kojović.

Prihod kladionica od milijardu i 600 miliona KM

Kojovića smo pitali šta, zapravo, očekuje od sastanka.

– Očekujem da nam iz Vlade FBiH kažu kako je ovo jako skupo, kako nema para u budžetu. Ja bih tu samo kao protuargument svakome ko mi kaže da je taj zakon preskup rekao da su u prošloj godini kladionice imale prihod od milijardu i 600 miliona KM. Da su isplatile milijardu i oko 400 miliona KM dobitaka i da je nekom slučajnošću od toga milijardu i 250 miliona isplaćeno dobitaka ispod 100 KM koji se ne oporezuju. Sve dok je kockanje u ovoj zemlji neoporezovano, mislim da nijedan zakon, a pogotovo onaj koji treba dati neka prava borcima, veteranima rata, nije preskup – rekao nam je Kojović.

Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja će također prisustvovati sastanku.

– Mi smo u Ministarstvu analizirali posljednju verziju teksta zakona i ukazali smo na pravnu neprovodivost, jer u Ministarstvu odbrane, a kasnije kada je preuzelo Ministarstvo za boračka pitanja FBiH, nikada nisu vođene vojne evidencije po principu da se razdvajaju borbeni i neborbeni dio. A usvojeni amandmani su svi zasnovani na tome da isplatni koeficijent i raspored po grupama ide po tom principu. Dugo bi trajalo kada bi uključili Ministarstvo odbrane da idemo jedinicu po jedinicu, da idemo s razvrstavanjem – govori nam Bukvarević.

Objašnjava da je u Ministarstvu odbrane vođena samo evidencija o pripadnosti oružanim snagama.

– U jednom od amandmana se govori da će borački dodatak biti raspoređen na prvu, drugu i treću grupu. Znači, 0,3, 0,2 i 0,1 posto od prosječne plaće u FBiH za svaki mjesec proveden u oružanim snagama. Dakle, to je prijedlog tog amandmana i u drugom amandmanu se govori ko ulazi u prvu, drugu i treću grupu. Rečeno je i da borački dodatak sljeduje sve borce koji nisu ni u jednom od tih usvojenih amandmanima, a koji nisu ostvarili nikakvo drugo pravo – objašnjava nam Bukvarević.

Dodaje kako su nakon toga uradili svojevrsni obračun.

Za provođenje zakona dodatnih 195 miliona KM

– Utvrdili smo da je 46 hiljada demobilisanih boraca na birou. Da 15 hiljada njih nije na birou a nema nikakvih prihoda. S obzirom da je u jednom od amandmana predviđeno da taj dodatak dobivaju i RVI do 70 posto, a takvih je oko 40 hiljada. To znači da bi ukupno imali minimum 101 hiljadu korisnika. Naš sektor je izračunao da je minumum 195 miliona KM potrebno dodatno na godišnjem nivou – rekao nam je Bukvarević.

Kaže da će o svemu informirati oba doma Paralamenta FBiH, da ukoliko usvoje, da će borci dobiti zakon koji nije provodiv.

Osvrnuo se i na komentare pojedinih zastupnika, delagata u Parlamentu FBiH, da novca za provođenje zakona ima, samo treba donijeti Zakon o igrama na sreću.

– Apsolutno se slažem da jedan od izvora finansiranja boračkog zakona bi trebao biti i igre na sreću, i ostalo što je navedeno, fond koji bi se punio od ušteda sa federalnog i drugih nivoa. Ako je to tako pravno izvodljivo, a ja nisam siguran da se to toliko može osigurati. Što se mene tiče, ako je moguće, ja sam za – rekao nam je Bukvarević.

Jasenko Tufekčić, predsjednik Komisije, nije odgovarao na naše pozive.

Na posljednjem sastanku Komisije u Mostaru usvojen je osnovni tekst zakona koji je usvojila Vlada FBiH i amandmani koje je usvojila Vlada FBiH. Komisija je dala podršku za četiri amandmana zastupnika Mahira Mešalića koji su prošli i u Domu naroda i u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH.

Izvor: Faktor

Back to top button