Srpske elite računaju da u slučaju sukoba ne bi došlo do intervencije izvana

Srbi ne žele praviti bodljikave žice na svojim ogradama, već samo hoće da, pojašnjava predsjednik entiteta RS Milorad Dodik, “afirmiraju svoje interese”.

Posljedice posljednjeg “afirmiranja srpskih interesa” na prostoru bivše Jugoslavije još uvijek su, nakon nešto više od dvije decenije, vidljive golim okom, a karakter tih interesa i način njihovog “afirmiranja” utvrđen je, između ostalog, presudama Haškog tribunala.

Za “afirmaciju interesa” je, dodaje Dodik, na prvom mjestu potrebno razgraničenje sa ostalim narodima.

– Znači, RS, Srbija, četiri općine Kosova, reintegracija srpske politike i nacionalnih interesa u Crnoj Gori – pojasnio je Dodik svoju viziju “razgraničenja”, koja teritorijalno neodoljivo podsjeća na karte “velike Srbije” crtane krajem 80-ih i u prvoj polovini 90-ih godina prošlog stoljeća.

Za one koji imaju poteškoće sa vizualizacijom Dodikovih granica “velike Srbije”, trud je uložila Prva srpska televizija, jedna od najgledanijih u Srbiji, koja je u svom programu objavila kartu te zamišljene teritorijalne cjeline sa bosanskohercegovačkim entitetom RS kao njenim integralnim dijelom.

– Srpske elite nisu odustale od ideje “velike Srbije”. Zato ovo istrajavanje na podjeli Kosova i Bosne toliko traje. Oni smatraju da promijenjene međunarodne okolnosti idu na ruku njihovim aspiracijama i zato Srbija gubi to historijsko vrijeme da se na pravilan način pozicionira prema Evropskoj uniji, ali i samom regionu jer bez neke regionalne integracije niti jedna od ovih zemalja ne može da funkcionira normalno, s obzirom na tu komplementarnost i upućenost jednih na druge. Bilo kakva ideja o “velikoj Srbiji” je zapravo gubljenje vremena, što se i pokazalo zato što je ona neostvariva – smatra predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji Sonja Biserko.

Protiv vezanja pitanja Kosova sa BiH nema ništa ni predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Potpisao bi, kazao je, svako slovo Milorada Dodika vezano za Kosovo. Nekoliko dana kasnije, pustio je suzu na aerodromu u Batajnici pri predstavljanju dva aviona MIG-29 za potrebe vojske te je najavio i dolazak novih aviona, 16 vojnih helikoptera te 30 savremenih tenkova.

– Kada sam postao ministar odbrane, imali smo jedan MIG-29 na remontu. Sada imamo tri u resursu, za deset do 12 dana imaćemo šest, a za dva mjeseca devet, od čega će osam letjeti početkom novembra – poručio je Vučić novinarima u Batajnici.

Naoružanja, uvjerava Vučić, neće nedostajati, ali bi moglo nedostajati kadrova koji bi bili u prilici koristiti to oružje. Istovremeno je, nakon pritiska javnosti, na Zlatiboru zatvoren “omladinsko-patriotski” kamp u kojem su djeca prolazila vojničku obuku.

Vojne obuke nisu nepoznat pojam ni na prostoru entiteta RS, ali i u Rusiji, gdje mladići iz BiH i Srbije odlaze na vojne lekcije kod ruskih instruktora. Znaju instruktori iz Rusije svratiti i u BiH, gdje obučavaju pripadnike MUP-a RS-a, iste one kojima je početkom ove godine kupljeno 2.500 dugih cijevi.

Uprkos očiglednim tendencijama za stvaranje uvjeta za nove sukobe, do njih, vjeruje Biserko, vjerovatno neće doći.

– Uvijek postoji mogućnost za nove sukobe, ali ne vjerujem da bi oni prešli tu granicu, crvenu liniju koja bi dovela do samog sukoba. Srpske političke elite računaju na to da ne bi došlo do intervencije izvana, kao što su 90-ih računali na to da neće biti intervencije. Međutim, bitno su sad okolnosti promijenjene. Sve su zemlje ili članice, ili su u vrlo tijesnim vezama sa NATO-om. Ovo je zapravo na neki način provokacija, da se vidi da li bi NATO reagirao u situacijama kada su u teškoćama, ili kada su u pitanju zemlje sa kojima tijesno sarađuje, kao što su Makedonija i BiH. Bez obzira što BiH nije članica, u svakom slučaju jeste u specijalnom fokusu NATO zemalja. Smatram da Zapad u ovom momentu neće uzmicati sa prostora Balkana, pogotovo što je to i u velikoj mjeri sigurnosno pitanje, ne samo regiona već i za Zapad, imajući u vidu sve ono što se dešava na Bliskom istoku – pojašnjava Biserko.

Izvor:
Faktor

Back to top button