Policajci spašavali dječake nakon naglog porasta vodostaja

Pripadnici Jedinice za podršku Policijske uprave Foča Nemanja Trivun i Đorđe Elek spasili su dvojicu dječaka koji su, dok su pecali ribu ispod mosta na rijeci Drini, nakon naglog porasta nivoa vode, ostali zarobljeni na betonskom postolju jednog od stubova mosta.

– Dežurnoj službi Policijske stanice Foča prijavljeno je da se dva mlađa lica nalaze na betonskom postolju jedne kule mosta na rijeci Drini u Foči, a da vodostaj rijeke Drine i dalje raste. Nakon toga su na lice mjesta pored patrole policije izašli i policijski službenici Jedinice za podršku Foča Trivun Nemanja i Elek Đorđe koji su sa gumenim čamcem prišli betonskoj kuli ispod Južnog mosta slobode i bezbjedno evakuisali dva dječaka te ih prevezli na desnu obalu rijeke Drine, nakon čega su djecu predali njihovim roditeljima – saopćeno je danas iz PU Foča.

Dječaci uzrasta od 12 i 13 godina na pecanje su izašli jučer oko podne dok je nivo rijeke bio mali, a do naglog rasta vodostaja je došlo puštanjem vode iz Hidroelektrane “Mratinje” na rijeci Pivi u Crnoj Gori.

Policajac Nemanja Trivun priča da su on i kolega Đorđe Elek, nakon poziva za pomoć, srećom brzo pronašli gumeni čamac, i to kod komšije, nakon čega su, zbog jake vodene struje, otišli kilometar uzvodno da bi mogli spustajući se nizvodno prići dječacima.

– Dovesalali smo do stuba, stavili djecu u čamac i prebacili ih na obalu, gdje su ih sačekali roditelji – kaže Trivun.

Njegov kolega Đorđe Elek dodaje da imaju dosta iskustva u upravljanju čamcem na brzim rijekama.

– Rekreativno se bavimo raftingom, tako da znamo kako treba da se priđe mjestu gdje je sudar matica i gdje su jake struje. Došli smo brzo, djeca su bila malo preplašena, ušla su brzo na čamac – kaže on.

Akciju spašavanja mobilnim telefonom snimili su prolaznici.

– Ovo je možda prvi put da je jedna takva akcija zabilježena videosnimkom, ali mi se ne hvalimo niti treba da se time hvalimo, ovo je naša dužnost i za to primamo platu i za to smo se i školovali. Kada god je građanima potrebna pomoć, mi smo tu da pomognemo – kaže Trivun.

Trivun i Elek su pripadnici Jedinice za podršku, a trenutno su raspoređeni kao ispomoć u Odjeljenju kriminalističke policije.

Jedan od roditelja dječaka, Srećko Uskoković ispričao je da je voda za svega tri minute porasala za oko 90 centimetara .

– Time je onemogućen slobodan prolaz do obale, pa su dječaci ostali na stubnom sprudu. Bili smo u blizini, pokušavali smo da ih smirimo, da ne paniče i srećom za dvadesetak minuta pojavila se policija sa čemcem i spasila našu djecu, na čemu im beskrajno zahvaljujem – rekao je Uskoković.

On je apelovao na nadležne službe da ispod mostova na Drini postave upozorenja na opasnost od naglog nadolaženja vode, podsjetivši da je prethodnih godina bilo i više slučajeva utapanja uzrokovanih puštanjem velikih količina vode iz Pivskog jezera.

Izvor:
Faktor/ATV/Radio Foča

Back to top button