Biljka zapisana u svetim knjigama: Liječi sve, osim smrti

Božja biljka, jedina zapisana u Bibliju i Kur’anu! Narod vjeruje da je sveta i da je Bog stvorio da liječi sve što bi moglo da muči jedno ljudsko biće!

Nigella sativa (poznata kao kim, crni kumin, čurokot ili kalinji) je jednogodišnja biljka iz porodice Ranunculaceae. Poznata po svom plodu – crnom sjemenu koje se zove crni kumin (nemojte ga zamijeniti sa kuminom, Cumunum cyminum, koji možete pronaći skoro u svakoj prodavnici)…

Crni kim

Jedna je od najpoznatijih biljaka u historiji medicine. U drevnom Egiptu su ga koristili za poboljšanje probave, kod prehlada, glavobolja, infekcija i zubobolja. Sjeme crnog kumina bilo je pronađeno u grobnici faraona Tutankamona. Kalinji se spominje u Bibliji i Haditha. Poslanik Muhamed o njemu govori sljedeće: “Crni kumin liječi sve bolesti osim smrti”.

Univerzalni lijek

Crni kumin, kim ili Nigella sativa, korišten je još u starom Egiptu, a danas je poznat kao jedna od najefikasnijih ljekovitih biljaka u prevenciji i liječenju niza zdravstvenih tegoba. Mnogi ga nazivaju i univerzalnim lijekom, onim koji liječi gotovo sve bolesti.

Sprovedeno je više od 200 istraživanja na različitim univerzitetuma i u njima je dokazano da kim povoljno utiče na veliki broj bolesti, posebno autoimune – poput multiple skleroze, reumatoidnog artritisa, psorijaze, astme, alergije, alergijskog rinitisa, kao i da umanjuje holesterol i trigliceride, ublažava šećernu bolest, visoki krvni pritisak, ekcem, akne, bronhitis, upalu pluća i sinusa, gastritis, čir, infekciju helikobaterom, bolesti jetre, hronični umor, slabu cirkulaciju, karcinom, a od izuzetne je pomoći i kod hemoterapije i terapije zračenjem.

Klinički je dokazano da crni kumin ublažava simptome alergije, alergijskog rinitisa i alergijske astme. Njegovo ulje širi dišne puteve i olakšava disanje, a svojim antibiotskim djelovanjem spriječava razvoj sekundarnih bakterijskih infekcija, koje se često javljaju uz sezonske alergije. Na prirodan i siguran način priprema organizam da blaže reaguje na alergene i postepeno povećava toleranciju organizma na njih.

Odličan za srce

Kim djeluje povoljno i na kardiovaskularni sistem. Jačanjem zida krvnih sudova i povećavanjem njihove elastičnosti dovodi do regulacije arterijskog pritiska.

Istraživanja su pokazala da primjena ulja crnog kumina dovodi do snižavanja ukupnog holesterola, triglicerida i vrijednosti takozvanog lošeg (LDL) holesterola. Može se koristiti za snižavanje vrijednosti šećera u krvi tako što stimuliše gušteraču da luči insulin i povećava osjetljivost ćelija na njega. Poseban efekat pokazuje kod dijabetesa tipa 2.

Posljednjih godina istraživanjima je dokazano i antitumorsko djelovanje crnog kumina, te se on može koristiti i kao pomoć u liječenju karcinoma jer djeluje direktno na maligne ćelije i jača odbrambenu moć organizma.

haber.ba

Back to top button