Petero Amelove siročadi treba krov nad glavom

Razija ostala sama s petero dječice (Foto: A. Bajrić)

Jedno drugom su do uha, a već su ostali bez oca. Amela (9), Anela (7), Edin (5), Eldin (4) i Anel sa samo 14 mjeseci, zajedno s majkom Razijom, nakon tragične pogibije oca Amela Šabanovića (39) s tugom i zebnjom iščekuju nadolazeću zimu.

Rad za dnevnicu

Šestočlana porodica iz Vražića kod Čelića ostala je bez glave porodice, vrijednog domaćina koji je svaki zarađeni dinar nosio kući kako bi njegova djeca imala sretno djetinjstvo. I posljednjeg dana života radio je za dnevnicu, a u spletu nesretnih okolnosti smrtno je stradao u slijetanju traktora s lokalnog puta.

– Taman je bio stao na noge, jer je dobio zaposlenje u Dubrovniku. Radio je kao električar, a da se pokazao kao primjeran i odgovoran radnik, potvrđuje činjenica da je njegov gazda već dva puta dolazio da obiđe njegovu porodicu – kaže Ramiz Bešić, daidža Amela Šabanovića, koji je preuzeo brigu o šestočlanoj porodici.

Ispred objekta koji su dobili privremeno na korištenje

A upravo je Ramiz othranio Amela i njegovog mlađeg brata. Otac ih je ostavio 1992. godine u Koraju, a dječaci su dan prije ulaska agresorskih vojnika izbjegli krvavi pokolj koji je uslijedio.

– Amel je imao 13 godina kada je došao kod mene. U ratu sam i ja dobio dvoje djece, ali sam hranu prvo donosio Amelu i njegovom bratu, pa tek svojima. Uvijek je radio i borio se. Od mene se oženio, a prije tri mjeseca ovaj objekt u općinskom vlasništvu dobio je na korištenje. Namjeravao ga je otkupiti, ali je njegove želje ugasila tragedija – govori Ramiz.

Šestočlana porodica Šabanović faktički je bez krova nad glavom. U improviziranom smještaju provode dane i noći. Nadaju se pomoći dobrih ljudi…

Bešić: Samo da počne gradnja
– Već su nam mnogi pomogli i zahvaljujem im na tome. Ostala sam sama s petero djece, a nama je najpotrebniji smještaj. Dobili smo obećanja da će početi s gradnjom kuće, kako bi i moja djeca imala svoje sobe – govori Razija Šabanović.

U vrijeme naše posjete u toku je bilo čišćenje parcele gdje bi u narednim danima trebala početi gradnja kuće. Dok razgovaramo s daidžom Ramizom i majkom Razijom, maše nam 14-mjesečni Anel, koji jedini nije svjestan nenadoknadivog gubitka koji je zadesio njihovu porodicu.

Bolje ocjene

Amela i Anela spremaju se u školu. Dan ranije nisu išle, jer je babi učen tevhid. Amela je odlična učenica, a Anela nam je dala obećanje da će u novoj školskoj godini imati bolje ocjene. Edin i Eldin radoznalo su gledali u fotoaparat našeg reportera…

– Sve što je neophodno za školu, one imaju. Dobile su udžbenike, a imaju obuću i odjeću. Narod je donio toliko stvari da ih oni nemaju gdje čuvati. Ali, prioritet je da ova djeca dobiju krov nad glavom. Vjerujem u pomoć dobrih ljudi koji se svakodnevno javljaju. Samo da počnemo s radovima… – kaže na kraju Ramiz Bešić.

Kako pomoći

Oni koji žele pomoći Šabanovićima, novac mogu uplatiti na žiroračun u NLB banci, broj: 1322402010653671. Za uplate iz inozemstva: devizna partija: 102202813, IBAN: BA391322210220281370, SWIFT: TB TUBA 22. Kontakt osoba Ramiz Bešić, broj mobitela: 062/541-170.

AVAZ.BA

Back to top button