Sreća prati hrabre: Sjeverna Irska napadala, Zmajevi slavili u Belfastu

Domaći su napadali, redale su se prilike pred golom Bosne i Hercegovine, ali je naš tim slavio pobjedu na otvaranju novog UEFA takmičenja

Džeko i Duljević slave vodeći pogodak Zmajeva FOTO: TWITTER

Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je pobjedu u premijenom nastupu u Ligi nacija. U prvom kolu Grupe 3 Lige B izabranici selektora Roberta Prosinečkog u Belfastu su savladali Sjevernu Irsku sa 2:1.

Da sreća prati hrabre potvrđuje i današnja utakmica. Selektor Robert Prosinečki imao je mnogo problema oko sastavljanja tima, jer je ostao bez kompletne zadnje linije, ali nije kukao i najavljivao je pobjedu. Kada se tome doda da nije pozvao Asmira Begovića, a na golu priliku ukazao Ibrahimu Šehiću, onda je to definitivno hrabrost! A to mu se isplatilo, jer se Šehić na najbolji način odužio za ukazano povjerenje. Uz strijelce Harisa Duljevića i Elvisa Sarića bio je najbolji na terenu, a sjajnim intervencijama izluđivao je reprezentativce Sjeverne Irske.

Meč nije dobro počeo za Zmajeve, a domaći su mogli povesti već u prvoj minuti. Zadnja linija našeg tima napravila je veliku grešku, Ervin Zukanović u posljednji momenat zaustavio je George Savillea, a domaći su tražili najstrožiju kaznu. Ipak, sudija Kralovec je samo odmahnuo rukom…

BiH je odgovorila preko Miralema Pjanića koji je mlako šutirao iz slobodnjaka, a onda su domaći preuzeli inicijativu. Redale su se prilike pred golom Ibrahima Šehića, ali naš čuvar mreže u nekoliko navrata sjajnim intervencijama spašao je gol.

A kako to biva u fudbalu, kada promašite nekoliko prilika, uslijedi kazna. A kaznu je najavio Edin Džeko nakon pola sata igre, kada je na ubacivanje Edina Višće sjajno šutirao iz prve, ali je golman Peacock-Farrell sjajnom intervencijom spasio svoj gol.

Ali, pomoći mu nije bilo u 36. minuti. Džeko je sjajno probio lijevu stranu i maestralno asistirao za Harisa Duljevića, koji se ubacuje iz drugog plana i šalje loptu u mrežu za veliko slavlje Zmajeva.

Posljednji pokušaj fudbaleri Sjeverne Irske imali su u sudijskoj nadoknadi prvog poluvremena. Norwood je šutirao, ali lopta je otišla pored gola.

Domaći su i nastavku krenuli agresivno, sa željom da što prije dođu do izjednačenja, a “gol Zmajeva visio je u zraku” desetak minuta. No, Šehić je u 48. i 54. minuti vrhunskim intervencijama spasio naš gol.

A onda su opet kažnjeni za promašaje. Uporni Elvis Sarić u 64. minuti prevario je golmana Sjeverne Irske i ubacio loptu u praznu mrežu za 0:2. Desetak minuta kasnije Duljević je pogodio stativu.

U finišu meča Šehić se poigravao, pogriješio je, ali se iskupio i ponovo spasio naš gol, kojom je otklonio sve sumnje oko toga ko će ponijeti epitet igrača utakmice!

Domaći su do počasnog gola stigli u trećoj minuti sudijske nadoknade, kada je Grigg pogodio nakon 17. kornera kojeg je izvela Sjeverna Irska.

Naredni meč Zmajevi igraju u utorak, kada će na Bilinom polju ugostiti Austriju.

Izvor:
Faktor

Back to top button