Nikola Špirić stavljen na crnu listu SAD-a zbog umiješanosti u korupciju0

Nikola Špirić, poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine, stavljen je na “crnu listu” Sjedinjenih Američkih Država.
Kako je saopćeno iz State departmenta, zajedno s njim na listi su i supruga Nada, kćerka Jovana i sin Aleksandar.

On je umiješan u značajnu korupciju – navedeno je u objavi.

Špiriću se na teret stavlja da je “uključen u zaradu od javne korupcije, uključujući i prihvatanje neprikladnih koristi u zamjenu za njegove aktivnosti na javnoj funkciji i miješanje u javne procese”.

“Špirić je bio involviran i ostvario je benefite od javne korupcije, uključujući prihvaćanje koristi u zamjenu za uplitanja u javne procese, za vrijeme mandata člana Zastupničkog doma u Parlamentarnoj skupštini Bosni i Hercegovini”, navodi se iz State Departmenta.

Iz State departmenta kažu da je odluka donesena prema članu 7031(c) Zakon o državnom, inostranom poslovanju i srodnim programima iz 2018. godine.

Prema ovom članu, u slučajevima kada državni sekretar SAD ima kredibilne podatke o umiješanosti stranih zvaničnika u obimnu korupciju ili ozbiljno kršenje ljudskih prava, takvi pojednici, kao i članovi njihovih porodica, nisu podobni za ulazak u SAD.

Odluku o sankcionisanju Špirića i njegove porodice donio je lično sekretar State departmenta Mike Pompeo.

Špirić je drugi visokopozicionirani zvaničnik SNSD-a kojem su Sjedinjene Američke Države izrekle sankcije. Prethodno, State Department je na “crnu listu” stavio predsjednika ove stranke Milorada Dodika.

(Bportal/Vijesti.ba)

Back to top button