“Zmajevi” večeras u Zenici dočekuju Austriju, Džeko traži podršku navijača

Foto: D. Jurišić Sa sinoćnjeg treninga „Zmajeva“: Prilika za novu pobjedu

Nakon uspješnog starta i gostujuće pobjede nad selekcijom Sjeverne Irske (2:1), nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine nastavlja takmičenje u Ligi nacija večerašnjim (20.45 sati) duelom na zeničkom Bilinom polju protiv Austrije.

U prethodne tri međusobne utakmice naši reprezentativci su dva puta remizirali s Austrijancima (1:1) i zabilježili jedan poraz (0:2). Uz nova tri boda iz današnje utakmice, naši najbolji nogometaši bi se još više primakli cilju, a to je prvo mjesto u grupi i prelazak u Ligu A za naredno takmičenje koje je na rasporedu 2020. godine.

Snaga rivala

– Igrači koji su bili roviti su se oporavili i svi konkuriraju za utakmicu. Miralem Pjanić će igrati. Očekujemo dobru utakmicu, znamo snagu protivnika i uvjeren sam da ćemo nakon ne tako dobre igre u Irskoj, ali uz osvojena tri boda, bolje odigrati na Bilinom polju.

Očekujemo pun stadion, što nam je također važno. U Irskoj je bio fenomenalan ambijent i vjerujem da će tako biti i na Bilinom polju – rekao je selektor Robert Prosinečki na jučerašnjoj pres-konferenciji.

Naš strateg cijeni goste, ali ističe kako imaju i mane.

– Poznat nam je kvalitet Austrije, dosta smo i analizirali. Disciplinirani su, gaje presing igru po cijelom terenu, ali se nadam da ćemo biti ti koji ćemo voditi igru. O slabim stranama protivnika neću mnogo govoriti jer su njihovi novinari ovdje, a imamo i prevodioca. A te mane ćemo iskoristiti i sa šest bodova će nam biti puno lakše u nastavku Lige nacija – naglasio je selektor Prosinečki.

Glavni adut “Zmajeva”, kao i obično, bit će naša najveća zvijezda, kapiten i golgeter Edin Džeko.

Dobra sjećanja

– Imam dobra sjećanja na prethodno gostovanje u Beču, kada smo dobro odigrali, ali prošlo je nekoliko godina od tada. Očekujemo kvalitetnu utakmicu, uvijek bih potpisao da osvajamo bodove, a ne igramo dobro. Nismo zadovoljni našom igrom u Irskoj. Selektor je napravio analizu i probat ćemo da promijenimo neke stvari na terenu.

Imam osjećaj da ni atmosfera u Zenici nije kao u prijašnjim godinama. Pozivam navijače da napune stadion i podrže nas, a mi ćemo dati svoj maksimum na terenu kako bismo stigli do pobjede nad Austrijom, koja nam je konkurent za prvo mjesto u grupi – kazao je Džeko, koji je na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj diplomirao sportski menadžment.

Članovi našeg stručnog štaba i igrači vjeruju da će danas stadion Bilino polje biti ispunjen do posljednjeg mjesta te da će navijači pružiti podršku našim reprezentativcima na putu do nove pobjede. Kako saznajemo, ostalo je još oko 2.000 ulaznica koje će danas biti u prodaji.

Upute za gledaoce

Iz Nogometnog saveza BiH uputili su molbu našim navijačima da se prilikom ulaska na stadion striktno pridržavaju uputstva za korištenje označenog ulaza na tribinu, reda i sjedišta na određenom sektoru. Mjesta su jasno naznačena na ulaznici i neophodno je da se to poštuje.

Savez je, shodno važećim standardima FIFA-e i UEFA-e, instalirao nove elektronske brojače sa čitačima ulaznica na ulazima stadiona, te bi nepoštovanje ovog uputstva moglo izazvati nepotrebnu gužvu i dodatne procedure prilikom ulaska na određenu tribinu.

Avaz.ba

Back to top button