OČISTITE ŠKOLJKU OD BAKTERIJA I KAMENCA DA ZABLISTA: Napravite domaću pastu po ovom receptu

Mali milion bakterija se nalazi u vašem toaletu, a znamo svi gdje su one najgore i gdje ih je najviše. Naravno to je toaletska šolja…

Dosta vam je hemije, bacanja novca na skupe preparate koje očiste, ali isprazne novčanik.

Vjerovatno će vam poslužiti ovaj recept, itekako korisne paste za čišćenje toaleta od kamenca i bakterija koja će obaviti isti posao kao neko skupo hemijsko sredstvo, ali sa puno manje novca.

Brzo i lako ćete očistiti toalet sa ovom antibakterijskom pastom. Odmah zapišite ovaj recept:

Potrebni sastojci:

– 2 kašike soda bikarbone

– 1 kašika deterdženta za suđe

– Eterično ulje eukaliptusa ili lavande, a možete koristiti i limunsku travu ili mentu!

– Posuda u koju ćete staviti ove sastojke

U posudicu nakapajte po 5 kapi svakog eteričnog ulja. Dodajte i soda bikarbonu i vrlo malo vode, dobro izmiješajte. Po potrebi dodajte još vode ili sodu bikarbonu dok ne dobijete srednje gustu, kremastu pastu.

Na četku kojom inače čistite wc školjku prelijte malo paste, te četkom iščetkajte čitavu unutrašnjost (slobodno dodajte još paste koliko želite). Ostavite da odstoji oko 10 minuta te potom povucite vodu. Rezultat je izvanredan!

DODATNI SAVJET:

Spomenuta eterična ulja imaju antibakterijska svojstva.

Soda bikarbona će dezinfikovati ali i temeljito ukloniti svu prljavštinu i kamenac.

Sirće je također prirodni neprijatelj kamenca. Djelotvoran zbog svoje kiselosti koja s lakoćom otapa minerale poput kalcija.

I naravno, kada čistite octom koristite alkoholni ocat, a ne jabučni. Alkoholno sirće je zbog svojih svojstva prirodni neprijatelj kamencu i može poslužiti za jednostavno uklanjanje tvrdokornih naslaga.

Izvor: novi.ba

Back to top button