Srebrenica: Smijenjeni Tabaković i Alivuković, intervenirala i policija

Ja sam prekinuo sjednicu uvidjevši da tu može biti problema, međutim, oni su nastavili sa radom. Mi iz SDA smo izašli i negdje sam pročitao da je izabrano novo rukovodstvo, kaže Tabaković.

Skupština općine Srebrenica smjenila je danas Aliju Tabakovića i Nermina Alivukovića sa mjesta predsjednika Skupštine, odnosno zamjenika načelnika Općine Srebrenica.

Kako je i ranije najavljeno, nova skupštinska većina smjenila je dvojicu kadrova SDA, a na njihova mjesta su imenovani kadrovi Nezavisnog bloka Senada Šepića i Sadika Ahmetovića. Današnje smjene direktan su dogovor Sadika Ahmetovića, predsjednika Nezavisnog bloka u tom gradu, i Milorada Dodika, predsjednika SNSD-a. Novi predsjednik Skupštine Srebrenice je Nedib Smajić iz Nezavisnog bloka, za čije je imenovanje glasalo 12 odbornika. A novi zamjenik načelnika je Hamdija Fejzić, koji je bio nezavisni odbornik, ali u suštini je djelovao kao odbornik Nezavisnog bloka i Pokreta demokratske akcije (PDA) Mirsada Kukića. Ni jedna niti druga stranka nisu učestvovale na prošlim lokalnim izborima, a zahtjevi za smjenu njihovih SDA-ovih kadrova došle su upravo iz ove dvije stranke.

Tokom sjednice intervenirala je i policija prilikom uvrštavanja na dnevni red tačke o smjeni Komisije za izbor i imenovanje, budući da nova skupštinska većina nije imala dovoljno ruku za tu odluku. Odbornik Zulfo Salihović je zaprijetio da će ometati rad Skupštine i neće dozvoliti da se glasa te da će se, kako je rekao, svim demokratskim sredstvima boriti da ta tačka dnevnog reda ne prođe, pa je neko od odbornika pozvao policiju da ne bi došlo do većih problema.

– Ja sam prekinuo sjednicu uvidjevši da tu može biti problema, međutim, oni su nastavili sa radom. Mi iz SDA smo izašli i negdje sam pročitao da je izabrano novo rukovodstvo. SNSD, četiri odbornika iz reda Bošnjaka (Hakija Meholjić, Tifa Efendić, Nedib Smajić i Hamdija Fejzić, op. a.), SDS i jedan iz radikala su ostali, oni su dio nove skupštinske većine i oni su glasali za smjene i imenovanja. DNS je bio suzdržan na svim glasanjima – kazao je Tabaković za Faktor.

Ranije je Faktor pisao kako su smjene u Srebrenici dogovorene na relaciji Milorad Dodik – Sadik Ahmetović.

(Bportal/Faktor)

Back to top button