CIK i IDDEEA bez odgovora: 250.000 birača nema ličnu kartu

Kako se bliže izbori sve je više informacija o nepravilnostima u izbornom procesu. Posljednja u nizu je vrlo zabrinjavajuća. Riječ je o prevelikom disbalansu u broju važećih izdatih bosanskohercegovačkih ličnih karata u odnosu na broj registrovanih birača za izbore u oktobru. Radi se o više stotina hiljada.
Direktor IDDEEA-e potvrdio je za N1 kako broj važećih ličnih karata koje su izdate u Bosni i Hercegovini osobama starijim od 18 godina ne odgovara broju birača koji bi trebali glasati na izborima 2018. godine.

Broj birača u BiH upisanih u izvode iz centralnog biračkog spiska za opće izbore zaključeno sa 23. 08. je 3.352.993 birača. Broj građana BiH koji su u posjedu lične karte je 3.101.473. Ako izuzmemo osobe koje su mlađe od 18 godina i osobe čije prebivalište van BiH, a koje takođe imaju pravo na ličnu kartu, na biračakim spiskovima nalazi se preko 250.000 birača koji nemaju ličnu kartu.

“Mi smo sada imali komunikaciju sa CIK-om i konstatovali smo veliku razliku izdatih važećih dokumenata i biračkog spiska. Vjerovatno ćemo u suradnji sa CIK-om narednih dana pokušati otkriti kako se to moglo dogoditi. I ja sama zainteresiran, iako ima više faktora koji utiču na ovo, no ovo je ipak previsok broj”, kazao je Nanić za N1.

Na biračko mjesto može se izaći i sa pasošem i vozačkom dozvolom, dodaje Nanić. Ukupan broj ne mora biti identičan, no prizaje direktor IDDEEA prevelike su razlika zbog čega se u sve morajuu uključiti i istražni organi.

“Slažem se da je ovaj period izborne kampanje, ali ovo moramo riješiti, kaže Nanić i dodaje kako se ovo možda i ranije događalo no niko od novinara do sada nije postavio pitanje. No ono što je sigurno, mi stojimo iza svojih podataka, oni su javni i mogu se dobiti svakog mjeseca u biltenu kojeg štampamo”, kazao je direktor IDEEA.

U CIK-u čekaju na provjeru podataka. No član Centralne izborne komisije Sead Arnautović kaže birački spisak zaključen je na osnovu podataka koje je dala IDDEEA.

“Onaj ko je dao te podatke, IDDEEA treba da objasni te podatke. Oni su organ koji je zakonom utvrđen, koji tehnički održava evidenciju centralnog biračkog spiska. Oni su 23. avgusta dali podatke o broju upisanih birača i mi smo ih objavili. Što oni sada objavljuju, ja u ovom trenutku ne mogu da odgovorim. Podatak o broju izdatih kartica može da dovede u pogrešan zaključak. Vi možete da izgubite ličnu kartu, jednom ste je izvadili, pa ste ponovo drugi put izvadili jer vam je oštećena ili ukradena”, kaže Arnautović.

No iz IDDEEA-e su potvrdili da je riječ o validnim ličnim kratama koje se koriste. S druge strane sve i da su pobrojni i dokumenti koji su ranije izdavani, ličnih karata bi bilo više, ne manje u odnosu na broj birača.

“Još ima nekih kategorija koji glasaju u odsustvu,na spisku su umrlih. Ono što možemo kao Centralna izborna komsija da provjerimo. Mi ne idemo od kuće do kuće i popisujemo birače. Od 2006. godine centralni birački spisak se formira na osnovu službenih evidencija. Vi dobro znate da su policijski organi ti koji izdaju lične karte, pasoše i vozačke dozvole , oni treba da pojasne ako postoje razlike. Pa matični uredi koji vode evidencije o državljanstvima o umrlim”, kaže Arnautović.

Podsjetimo da su se slične informacije pojavile i nakon upoređivanja popisa stanovištva sa brojem osoba na centralnom biračkom spisku. Naime, prema popisu stanovništva, u Bosni i Hercegovini ima 3.531.159 građana, iz čega je zaključeno da BiH ima svega 178.226 maloljetnih ili prevedeno da su skoro 95 posto populacije BiH zapravo birači, dok je svjetski prosjek između 78 i 82 posto.

Tada su u CIK-u odgovorili da im je parametar za izračun IDDEEA, a ne popis, odnosno broj važećih dokumenata, što će se u konačnici ispostaviti da ipak nije tako.

(Vijesti.ba)

Back to top button