Ko odugovlači usvajanje zakona o izbornim jedinicama

Jedino SDA ne želi gurati pod tepih dvije ključne stvari o kojima treba da se izjasni Parlament FBiH, a to su zakon o izbornim jedinicama i zakon o pravima demobilisanih boraca. Želimo ih držati aktuelnim i riješiti u ovom mandatu.
Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba dopredsjedavajući federalnog Doma naroda Jasenko Tufekčić (SDA) .

Upućen zahtjev Lidiji Bradari

“Prije sedam dana uputili smo zahtjev predsjedavajućoj Doma naroda FBiH za sazivanje hitne vanredne sjednice samo sa jednom tačkom dnevnog reda – zakon o izbornim jedinicama. Takođe, zatražili smo i održavanje nastavka redovne sjednice, sa svim tačkama dnevnog reda, kazao je Tufekčić.

Od predsjedavajuće očekuje da zakaže tražene sjednice u zakonskom roku od 14 dana. No, ukoliko to ne bude slučaj, Tufekčić, kao dopredsjedavajući, ima mogućnost da sazove sjednicu Doma naroda.

“Ne sumnjam u dobru volju predsjedavajuće i želju da riješimo ovaj problem. Uvažavamo okolnost da je predizborna kampanja, te da svako povlačenje poteza u narednih 15-ak dana može biti problematično za bilo koju stranu”, dodao je on.

On podsjeća da su probosanske stranke, predlagači zakona o izbornim jedinicama, čvrsto stale iza pomenutog zakonskog rješenja i uputile ga u parlamentarnu proceduru.

“Maksimalno smo istrajavali i ukazivali na neophodnost usvajanja jednog ovakvog zakona. No, moram reći da sam danas zabrinut indolentnim ponašanjem opozicionih stranaka, prije svega, SDP-a BiH, koji sada ne pokazuje upornost kakvu je ranije pokazivao. Čini mi se da se žele izvući iz ove priče nastojeći da vode izbornu kampanju na način da samo čuvaju sebe i svoju stranku”, smatra Tufekčić.

Ipak, vjeruje u mogućnost da ovaj saziv Doma naroda FBiH izglasa zakon o izbornim jedinicama.

“Mandat ovog saziva trajaće do januara ili februara 2019. godine, a tek tada, u najboljim okvirima, očekujemo novi saziv Doma naroda FBiH. Stoga ima vremena za usvajanje ovog zakona”, mišljenja je dopredsjedavajući federalnog Doma naroda.

SDP spreman za sjednicu

HDZ BiH sigurno bi učinio sve da onemogući nastavak sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH na kojoj bi bio razmatran Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i mandatu Parlamenta FBiH, ali ne vidim da za tim bilo kakav interes pokazuje ni SDA, rekao je delegat SDP-a BiH Aner Žuljević.

U razgovoru za Vijesti.ba, Žuljević navodi da predstavnici vladajuće koalicije jedini imaju poslovničke mehanizme da zakažu nastavak sjednice.

– Što se tiče mene i mojih kolega iz SDP-a, mi smo spremni sutra doći, raspravljati i usvojiti taj zakon. Također, činjenica da je izborna kampanja ne znači da Parlament ne može raditi. Može, ako postoji volja. Međutim, bojim se da te volje nema – kaže Žuljević.

Prema njegovim riječima, pred Ustavnim sudom FBiH moguće je pokrenuti nekoliko vrsta sporova u vezi sa situacijom oko zloupotrebe Poslovnika i Ustava, od strane predsjedavajuće Doma naroda Lidije Bradare i dopredsjedavajućeg Drage Puzigaće. Međutim, dodaje, ti postupci su dugotrajni i nema ni teorijske mogućnosti da se odluka dobije prije održavanja izbora.

– Sve i da je dobijemo, to ne bi značilo da je zakon usvojen, jer bismo onda imali drugu vrstu blokada od istog dvojca. Nama treba sjednica na kojoj bismo izglasali zakon, a ukoliko Klub Hrvata misli da je povrijeđen vitalni nacionalni interes, neka pokrene njegovu zaštitu, pa nek Ustavni sud to pitanje rješava u rokovima koje je utvrdio Ustav – poručuje Žuljević.

Smatra da je to jedino moguće rješenje, a sve drugo „privid rješenja i pravljenja alibija onima koji i jesu odgovorni zašto smo se našli u ovoj situaciji“.

– Tu ne mislim samo na HDZ, već puno više na SDA koja je bez ikakve potrebe više od šest mjeseci blokirala mogućnost da se o ovom zakonu raspravlja. A kad su promijenili priču, onda nas je dočekao rezultat njihove političke gluposti i političkog sljepila u vidu Drage Puzigaće iz SNSD-a, kojeg su upravo oni izabrali na funkciju sa koje zloupotrebama Poslovnika i Ustava blokira usvajanje ovog zakona – kategoričan je Žuljević.

S obzirom na to da je Prijedlog zakona o izbornim jedinicama i mandatu Parlamenta FBiH već usvojen u Zastupničkom domu, pitali smo ga kakav će njegov status biti u narednom sazivu Parlamenta – da li će biti važeći ili eventualno biti poništen i nanovo razmatran?

– Ovaj zakon može stupiti na snagu ako ga samo usvoji naredni saziv Doma naroda. Ne mora ponovo ići na Zastupnički dom, to je praksa koja postoji u Parlamentu FBiH – pojašnjava naš sagovornik.

Problematičnim ocjenjuje što bez ovog zakona imamo neizvjesnu situaciju oko toga kako će uopšte biti izabran novi saziv Doma naroda.

– Da budem sasvim jasan – to je bilo neizvjesno i ranije. Kada god HDZ nije bio zadovoljan rezultatima izbora, oni su blokirali uspostavu Doma naroda. Tako da ovo praktično i nije nikakva nova situacija. No, kako su i u ranijim slučajevima postojali mehanizmi i načini da se ta blokada otkloni, to će se morati desiti i nakon ovih izbora – dodaje Žuljević.

Napominje kako niko nema pravo ukrasti demokratiju od građana, “a pogotovo to nemaju pravo HDZ i Dragan Čović ako na izborima ne prođu onako kako žele”.

– Ponavljam, rješenje je da se sazove nastavak sjednice Doma naroda i da pristupimo usvajanju zakona, a Ustavnom sudu FBiH prepustimo da eventualno preispita ugroženost vitalnog nacionalnog interesa. Pa, ako kaže da povrede nema, onda imamo zakon – zaključuje Žuljević.

DF: Rješenje je Ustavni sud

Jedino pravno rješenje problematike oko pokretanja vitalnog nacionalnog interesa u Domu naroda moguće je potražiti pred Ustavnim sudom FBiH. Taj spor trebali bi inicirati delegati i zaista sam negativno iznenađen što se po tom pitanju još uvijek nije ništa desilo, kaže potpredsjednik FBiH i član GO DF-a Milan Dunović.

U razgovoru za Vijesti.ba, Dunović naglašava da su za pokretanje spora protiv rukovodstva Doma naroda, predsjedavajuće i dopredsjedavajućeg Doma naroda Lidije Bradare i Drage Puzigaće, dovoljni potpisi natpolovične većine delegata.

Ustavni sud FBiH u tom bi se predmetu izjasnio da li je Bradara prekršila svoje ovlasti, ali i Ustav kada je na sjednici Doma “potegnula” mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa po pitanju Zakona o izbornim jednicima, ali i Puzigaćine smjene.

Međutim, za sada nema nikakvih informacija da je uopšte išta urađeno na prikupljanju potpisa delegata, na šta je Dunović u izjavi za naš portal apelovao prije više od mjesec dana.

Dunović pojašnjava da bi se radilo o pokretanju spora, a ne zahtjeva za ocjenu ustavnosti, jer zahtjev i nije baš osnovano pokretati na odluku o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa.

– Zahtjev za ocjenu ustavnosti pokreće se na neki zakon ili propis. A pošto se ovdje radi o odluci, po mom mišljenju jedino pravno rješenje je spor između Doma naroda, odnosno natpolovične većine delegata, i rukovodstva Doma – predsjedavajuće Bradare i dopredsjedavajućeg Puzigaće – ističe Dunović.

Pojašnjava da se Ustavnom sudu može problematizirati spor između institucija, a u ovom konkretnom slučaju Dom naroda, kao institucija, može biti u sporu sa svojim rukovodstvom.

Naš sagovornik potcrtava da on, kao potpredsjednik FBiH, ne može biti u sporu s Domom naroda, jer se radi o institucijama izvršne i zakonodavne vlasti koje nemaju preklapanja u radu.

– Nisam ja taj koji može skupljati potpise, to treba da se organizuju delegati Doma naroda. Ali, da sam ja u Domu naroda, siguran sam da bi taj proces skupljanja potpisa krenuo još prije mjesec dana. Zašto se to još uvijek nije desilo, mislim da je to pitanje za delegate iz različitih političkih stranaka, jer se u ovom periodu predizborne kampanje postavlja ozbiljno pitanje postoji li većina koja je spremna da na takve potpise pristane – konstatuje Dunović.

Ponavlja kako je iznenađen što se ovako sporo reaguje i zašto još ili nije ništa urađeno ili je urađeno ali nedovoljno.

– Smatram da odgovornost postoji i opet ponavljam – da sam ja u Domu naroda, odavno bih svoj potpis stavio na jedan takav zahtjev – zaključuje Dunović.

D.K./N.Ć

(Vijesti.ba)

Back to top button