USK / Tužan prizor iz učionice u Cazinu: “Ima li iko normalan da zaustavi agoniju”

Facebook/ Profesorica objavila fotografiju učionice bez prozora

Svjedoci smo masovnog odlaska mladih, a statistički bilježimo i sve manje upisane djece u škole. Upravo zbog toga nam treba biti primat zadržati ih u našoj zemlji, pružiti im sve najbolje, počevši od školstva.

Pa i dalje, uprkos tome, situacija gdje djeca imaju čas u učionici bez prozora i bez brave na vratima je sramotna, ali i gorka istina.

Trend pada / Tužna statistika BiH: Sve je manje djece upisane u škole

Migracije / Cijele porodice napuštaju Bosnu i Hercegovinu

Naime, profesorica Druge srednje škole Cazin na Facebooku je objavila fotografiju navedene učionice i navela da je sedam sati provela sa učenicima u učionici koja nema prozora niti brave na vratima.

Profesorica Sedija Midžić je podijelila dirljiv status koji prenosimo u nastavku:

“Ima li iko normalan u ovoj zemlji da zaustavi agoniju profesora i učenika JU II srednje škole Cazin. Ja sam danas sa svojim đacima provela sedam sati u učionici koja nikako nema prozore. U učionici koja nema bravu na vratima. Neka je sramota društva koje toleriše toliko degradiranje prosvjetnog radnika. Ja znam da će me ovaj post koštati mobinga, ali kao profesor koji je u redovnom postupku školovanja proveo 18 godina i 14 godina u učionici sa djecom ne mogu dozvoliti da mi se vrijeđa inteligencija i da se degradira moja ljudskost i osnovno ljudsko pravo mojih đaka. U ratu smo imali prozore i vrata sa bravama.”

Zvali smo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona, navedeno nam je da ministar Muhamed Ramić nije prisutan i da ne može odgovoriti na naše pitanje. Poslali smo mail sa upitom u vezi s ovom temom, no do objavljivanja ovog članka, nismo dobili odgovor.

Također smo u nekoliko navrata pokušali stupiti u kontakt s rukovodstvom navedene škole, no niko se nije javljao na telefon.

https://www.facebook.com/umnetczn/posts/1903600259707089

Radiosarajevo.ba

Back to top button