Zašto vlasnici automobila plaćaju eko naljepnicu

Prilikom tehničkog pregleda automobila eko test će se naplaćivati od 22 do 36 maraka do 2020. godine ali uopće nije važno koliko zagađujete okolinu sa ispušnim gasovima
Foto: Ilustracija

Iako se u javnosti plasira teza kako su u stanicama za tehnički pregled vozila u Federaciji BiH od početka godine startali eko-testovi, primjerenije je reći da se od 1. januara 2017. godine dodatno naplaćuje ispitivanje ekoloških karakteristika vozila.

Zašto vlasnici automobila moraju plaćati od 22 do 36 maraka prilikom registrovanja auta u prelaznom periodu koji traje tri godine, pitali smo Jasmina Bijedića iz Udruženja stanica tehničkog pregleda Privredne komore FBiH.

– Bilo kojem pravilniku i zakonu koji treba stupiti na snagu daje se prelazni period. Što će prelazni period trajati tri godine do 2020. godine odredilo je Federalno ministarstvo za promet i komunikacije koje je sastavilo Pravilnik o ispitivanju ispušnih plinova motornih vozila (eko test) u stanicama za tehnički pregled vozila. Činjenica je da je prelazni rok predug, ali mi o tome ne odlučujemo – pojašnjava Bijedić.

Ispitivanje emisije štetnih gasova i dosada je bio obavezan dio tehničkog pregleda, baš kao što rezultat na eko-testu nema nikakvog utjecaja hoće li vozilo biti pušteno u saobraćaj.

– Tek 2020. godine vozila koja ne budu zadovoljavala ekološke standarde neće moći izaći na cestu, odnosno neće se moći registrovati ako ne zadovoljavaju potrebnu eko normu. Džaba vam najveća eko norma ako se prilikom pregleda ispušnih plinova pokaže da previše zagađuju okolinu nećete moći registrovati auto – ističe naš sagovornik.

Bijedić navodi da za zagađenje okoline može biti mnogo razloga prilikom provjere ispušnih plinova. Naprimjer zbog rezervnih dijelova koji su ugrađeni a nisu bili originalni. Jedan od razloga mogu biti ulja i maziva ili gorivo nekvalitetno.

– Da bi se sve ovo provelo, a nabroja sam samo neke moguće probleme treba vremena. Sada u najnoviji automobil sa eko oznakom 7 naspite nekvalitetno gorivo i ispusni sistem je dobar, ali će izduvni gasovi pokazati da više od dozvoljenog zagađuje okolinu – tvrdi Bijedić.

Uz podatak iz Pravilnika da se tek od 2020. godine uvodi nulta stopa tolerancije za vozila koja ne ispunjavaju zadate eko-norme, ispada da će samo naljepnica za vjetrobransko staklo godišnje koštati vlasnike automobila 22-36 maraka (u zavisnosti od toga da li je riječ o dizelašu, ili benzincu sa ili bez katalizatora i lambda sonde).

Na ovom poslu zaradit će tehnički servisi jer njima ide 90 posto od izvršenog eko-testa, a državi 10 posto od ove sume.

U posljednjih 20-ak godina Evropska komisija, pooštravanjem ekoloških propisa, natjerala je automobilske proizvođače da drastično smanje štetne emisije. S druge strane, vozači se stimuliraju na posjedovanje ekološki prihvatljivijih automobila kroz poskupljenje ili pojeftinjenje registracije.

Međutim, u Bosni i Hercegovini je isto vozili novi automobil ili oldtajmer cijena bez obzira koliko zagađujete prilikom registracije nema nikakvog popusta čak je i skuplje plaćate registraciju ako imate novi automobil.

Šta će se desiti 2020. godine hoće li se produžiti probni period ili će se napraviti strašan rez. Jedno je sigurno eko naljepnica će se morati plaćati bez obzira na zagađenje okoline.

Izvor:
Faktor

Back to top button