Preminuo Nusret Dizdarević, potpukovnik VRS koji je komandovao četom ‘Meša Selimović’, sastavljenom od Muslimana-Bošnjaka

Činilo ju je oko 150 Muslimana dobrovoljaca. Preminuli Dizdarević je januara 1993. u činu kapetana preuzeo komandu nad četom “Meša Selimović”. Jedinica se istakla na derventskom, brodskom, maglajskom, zavidovićkom i drugim ratištima

U Derventi u 68. godini je umro Nusret Nuce Dizdarević, potpukovnik Vojske Republike Srpske, komandant čete „Meša Selimović”.

Jedinica “Meša Selimović”, formirana je u avgustu 1992. u selu Kulina kod Dervente na inicijativu rezervnog kapetana prve klase JNA Ismeta Đuherića iz Broda, uz pomoć generala Boška Kelečevića i tadašnjeg pukovnika Slavka Lisice, prenose Novosti.

Činilo ju je oko 150 Muslimana dobrovoljaca. Preminuli Dizdarević je januara 1993. u činu kapetana preuzeo komandu nad četom “Meša Selimović”. Jedinica se istakla na derventskom, brodskom, maglajskom, zavidovićkom i drugim ratištima.

Tugovali su za Jugom, poštovali zakletvu datu tadašnjoj JNA, a da bi obranili svoje, iz te rasformirane vojske pristupili su u maju 1992. godine formiranoj VRS. Nisu se obazirali na propagandu da su “Bošnjaci s kokardama na glavi”.

– Tuđmanu nije bio cilj da samo pokori nas Srbe i Muslimane, već da nas protjera – javno su isticali komandanti Đuherić i Dizdarević.

(Novosti, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/az)

Back to top button