Dodik otvorio autoput Doboj – Banja Luka i poručio: Evo im 9. januar kroz srce RS-a

Foto: SRNA

Predsjednik RS Milorad Dodik proglasio je danas otvorenim autoput Banja Luka – Doboj i tom prilikom poručio da se ovaj autoput ne bi ni zvao “9. januar” da nije bilo odluke Ustavnog suda BiH koji je neustavnim proglasio obilježavanje tog datuma kao Dana RS.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Danas otvaram autoput za generacije koje ovdje žive i koje će doći. Historijske okolnosti nisu dale da to bude ranije. Kada ovaj autoput bude završen tamo na Drini, bit će to projekt nacionalne integracije. U narednih šest godina planiramo završiti dio od Doboja do Drine i time će autoput ‘9. januar’ biti završen. Da ne bi one odluke Ustavnog suda BiH da se ukine Dan RS, vjerovatno se ne bi ni zvao ‘9. januar’. Evo im 9. januar kroz srce RS-a. Rekao sam da se table s nazivom istaknu gdje god mogu, da to stalno gledaju”, kazao je Dodik.

Istakao je da su ga mnogi napadali kada je položio kamen temeljac, navodeći da je to uradio zbog izbora te da je uvjeren da će mu i sada spočitavati isto. Međutim, on tvrdi da je to simbol njegove i moći SNSD-a.

“Izgraditi autoput je simbol sposobnosti i moći. RS je otvorila mnoge projekte, od Kliničkog centra u Banjoj Luci do autoputa. Otvorili smo niz važnih lokalnih projekata, sutra otvaramo hidroelektranu u Bočcu, a nakon toga bolnicu u Istočnom Sarajevu. Sada je više nego ikada sudbina u našim rukama i to ćemo pokazati 7. oktobra. Potrebna nam je snažna RS da bi se ovdje uživalo u slobodi, a za Srbe nema slobode bez države”, poručio je predsjednik manjeg bh. entiteta.

Iskoristio je priliku da još jednom ustvrdi da je jedinstvo Srbije i RS prirodno.

“Nismo mi bosanski Srbi, mi smo Srbi i to kakvi Srbi, to najbolje znaju oni koji govore da smo bosanski Srbi. Moramo graditi jak nacionalni državni identitet”, kazao je Dodik.

Piše: A. Z./Klix.ba

Back to top button