IBIŠEVIĆ KONAČNO PROGOVORIO: Pogledajte šta sad kaže o nastupu BiH na prošlom Svjetskom prvenstvu…

Sada već bivši reprezentativac BiH, ali kapiten berlinske Herthe, Vedad Ibišević, u razgovoru za portal Klix.ba govorio je o prošloj sezoni u Bundesligi, dosadašnjoj karijeri, očekivanjima u budućnosti i reprezentaciji u čiju historiju je zlatnim slovima upisao svoje ime.

Ibišević će 6. augusta napuniti 34 godine, ali još uvijek ne razmišlja o eventualnom odlasku iz Herthe. Kako kaže, s godinama se sve više i više inati i želi sebi dokazati da još uvijek može igrati nogomet na najvišem mogućem nivou.

“Čovjek kako stari, sve se više inati. Želim dokazati sam sebi da još uvijek mogu igrati, osjećam se fizički dobro što je najbitnije. Normalno, svaki klub planira rad više s mladim igračima, ali ja želim igrati što je duže moguće na ovom nivou. Borit ću se, to je sigurno”, rekao je na početku razgovora za Klix.ba Vedad Ibišević.

Trener Herthe Pal Dardai na početku prošle sezone rekao je da ima velika očekivanja od napadačkog tandema Ibišević-Selke, a nakon prve sezone u kojoj je igrao s ovim talentovanim igračem, bh. napadač kaže da je za najbolje partije potrebno da se saigrači upoznaju i uigraju.

“Selke je budućnost Herthe, mlad je igrač i može se reći da je on investicija kluba. Želim da pomognem i njemu, ali i svim drugim igračima, bilo da je to igrom na terenu, ponašanjem van stadiona ili savjetima. Prošle sezone smo igrali više s jednim, nego s dva napadača, nama dvojici je trebalo vremena da se se upoznamo i uigramo. Kod napadača je to specifično, obojica smo navikli da igramo, sami za sebe, tako da nam je trebalo vremena, ali također mislim da to nije bio naš najveći problem prošle sezone”, smatra Ibišević koji je potom rekao da tek treba vidjeti koje su ambicije kluba u sljedećoj sezoni:

“Još uvijek ne znamo šta su ciljevi kluba za sljedeću, odnosno novu sezonu. Prošle godine smo imali cilj da prvenstvo u Bundesligi završimo na jednoj od prvih deset pozicija, a završili smo tačno deseti. Dvije sezone prije dva puta uzastopno smo igrali Evropsku ligu, što je bilo više od očekivanja, a o planovima za sljedeću sezonu tek treba da vidimo”, ističe Ibišević koji bar za sada ima namjeru ostati u ovom klubu.

Kapiten Herthe – ludo, nezamislivo i nevjerovatno

Vedad Ibišević je kapiten Herthe, kluba iz glavnog grada Njemačke, grada koji ima približno četiri miliona stanovnika, kao kompletna BiH. Prema njegovim riječima, iako ne misli često na to, teško je objasniti taj osjeća, ali je ipak moguće – ludo, nezamislivo i nevjerovatno.

“Iako ne mislim često na to, s vremena na vrijeme dok se vozam gradom zapravo shvatim kakav je osjećaj biti kapiten takvog kluba. Ludo, nezamislivo i nevjerovatno. Ne postoji drugi način da se to opiše, ali to je ostvarivo, to je primjer mladim da je u životu sve moguće. Kada pogledam prethodnih 12 godina koliko sam u Njemačkoj, i koliko god je nerealno i nevjerovatno izgledalo da sam ja baš taj, s druge strane sam ponosan na to. Sljedeće sezone bi trebao odigrati 300. utakmicu u Bundesligi, imam preko 100 postignutih pogodaka, a nekada mi je san snova bio da pogledam utakmicu na TV-u. Ponosan sam što se moj trud na kraju isplatio”, smatra Ibišević.

Ibišević se 2000. godine sa svojom porodicom iz Tuzle preselio u Švicarsku, odakle se deset mjeseci poslije odselio u SAD, odnosno u St. Louis. Vedad, osim bosanskog, tečno govori engleski, francuski i njemački jezik, a kako kaže, uvijek je pokušavao biti bolji bolji čovjek.

“Čitav život sam samokritičan, kao reprezentacija smo mogli više” (Foto: H. M./Klix.ba)

“Sigurno je da sam pokupio puno iskustva, uvijek sam pokušavao da izađem kao bolji čovjek i da na svakom mjestu naučim nešto novo. Nikada nisam zaboravio ko sam, šta sam i odakle sam, a to je jako bitno. Čovjek nikada ne treba izgubiti sebe, bez obzira koliko daleko išao i bio uspješan, on ne smije zaboraviti svoje korjene i ono što ga čini takvim kakav jeste”, istakao je popularni “plavooki bombarder”.

Generacija koja je mogla i morala puno više

Što se tiče reprezentacije BiH, Ibišević kaže da je sretan što je bio dio ekipe koja je ostvarila najveći uspjeh u historiji države i da su to vremena kada je euforija živjela u svima nama.

“Prije svega, sretan sam što sam bio dio jednog pozitivnog vremena, vremena kada je živjela euforija u svima nama, plasirali smo se u Brazil, tri puta smo igrali baraž i bilo je puno pozitivnih stvari koji su obilježili ovu reprezentaciju. S druge strane, imao sam sreću da igram sa svim tim igračima koji su ostavili traga i u Evropi i u svijetu”, kaže Ibišević, koji je također dodao da je ova generacija, s kojom smo se nedavno u Zenici i zvanično pozdravili, mogla puno više.

“Čitav život sam samokritičan i volim gledati stvari s te strane, a moje mišljenje je da smo mi kao reprezentacija mogli više, prije svega u Brazilu. To su moji lični utisci, a i danas sam u vječitoj borbi da li smo mi ti koji su zakazali na Svjetskom prvenstvu ili smo toliko mala država da je teško ostvariti bilo šta više. Igrali smo dva baraža protiv velikog Portugala koji u svojim redovima ima jednog Cristiana Ronalda, a protiv takvog protivnika i takvih okolnosti, teško je doći do pobjede”, iskren je bio Ibišević, koji se potom osvrnuo na prvi meč protiv Portugala u kojem smo izgubili 1:0, a bili smo puno bolji protivnik na terenu.

“Kad se sjetim prve utakmice u baražu protiv Portugala, naša četiri igrača koji su imali prijetnju od suspenzije zbog žutih kartona dobili su karton. To su stvari i sitnice koje se ne dešavaju slučajno, naravno da to nije razlog zbog kojeg smo mi izgubili, ali su u svakom slučaju imale utjecaj na našu igru u revanšu”, prisjetio se Ibišević.

“U Njemačkoj se nogometaši proizvode, a ovdje se rađaju i ne dobijaju školovanje i mogućnost da postanu svjetski igrači” (Foto: H. M./Klix.ba)

Četiri godine nakon Svjetskog prvenstva u Brazilu, reprezentacija BiH nakon historijskog uspjeha propustila je priliku da sa sjajnom generacijom izbori plasman prvo na Evropsko 2016. godine, a zatim i Svjetsko prvenstvo koje se trenutno održava u Rusiji. Na putu od Brazila, preko Francuske do Rusije u kojem nismo bili uspješni, Ibišević kaže da krivica pripada svima nama, baš kao i zasluga za prvi Mundijal.

“Kao što su svi zaslužni za odlazak u Brazil, a to nisu samo igrači, nego i treneri i svi navijači, tako smo i svi krivi što nismo otišli na Evropsko prvenstvo poslije. Po meni, počela je da se gubi euforija, kvarila se atmosfera u i oko reprezentacije i mislim da je to rezultiralo neodlaskom na Evropsko prvenstvo. Smatram da smo morali otići na to prvenstvo i potvrditi sve što smo bili, imali smo najlakše kvalifikacije i mislim da je to bila velika šteta za našu generaciju”, kazao je Ibišević, koji se potom osvrnuo na budućnost reprezentacije:

“Budućnost je takva da mi jednostavno sami moramo da se trznemo i koristimo resurse kakve imamo. Druge ljude ne zanima to što u BiH postoji kvalitet, ali se ne koristi, tako da moramo sami stvarati uslove kako bi mogli ulagati u mlade igrače. Također, treba se ulagati u kvalitet, a ne u one koji to finansijski mogu priuštiti. Nogomet je sport, ali je i industrija, čitava Evropa je u tome i vrti se ogroman novac. Na kraju, mi nismo dio toga i to je prava šteta”, iskren je bio Ibišević.

Za kraj, kao jedinu priliku u budućnosti vidi ulaganje u omladinu, ali da se za takve stvari moraju ujediniti svi u državi i da taj proces nije stvar pojedinca, bilo da je riječ o jednom čovjeku ili klubu.

“Definitivno je da će nam biti sve teže i teže. Ključ svega je ulaganje u mlade, ulaganje u školovanje nogometaša. U Njemačkoj se nogometaši proizvode, a ovdje se rađaju i ne dobijaju školovanje i mogućnost da postanu svjetski igrači. Uz sve to, igrač iz Premijer lige nije cijenjen i teško je otići u najjače lige svijeta, što je recimo iz Hrvatske puno lakše. Za sve to, moraju se udržiti snage. To nije posao jednog kluba, niti jednog čovjeka i jednog igrača. Moramo stvoriti svijest da je to u interesu svih i da je svaki uspjeh na ovim prostorima uspjeh svi nas”, završio je Ibišević.

Klix.ba

Back to top button