Legendarna konspirativnost švicarskih banaka otišla u historiju

Ovaj su mjesec zabilježena dva važna događaja u vezi tajnosti, koja je do sada imala ključnu ulogu u razvoju bankarskog biznisa u Švicarskoj, navodi “Bloomberg”.

ŠVICARSKE BANKE – GEOPOLITIKA.NEWS

SHARE TWEET SHARE E-MAIL KOMENTARI
ADVERTISEMENTS

Švicarska porezna tijela objavila su, kako su oni po prvi put s drugim državama podijelili podatke o 2 miliona bankovnih računa, u okviru razmjena informacija, uvedenih prošle godine.

Nakon toga, prošle je sedmice Vrhovni sud Švicarske objavio, kako bivši menadžer ‘Julius Baer Group Ltd.’ nije prekršio pravila tajnosti, ustanovivši, kako se švicarsko zakonodavstvo nije dužno primjenjivati u odnosu na odjele (te tvrtke) na Kajmanskim otocima, gdje je on radio.

Takva odluka suda postavlja ozbiljna pitanja o tome, kako švicarske banke u buduće mogu nadzirati tok informacija iz poreznih oaza u čitavom svijetu. Kreditori su ranije imali mogućnost zaštititi anonimnost inozemnih klijenata uz pomoć legendarnih švicarskih zakona o bankarskoj tajni.

Članak 47 švicarskog zakona ‘O bankarskoj djelatnosti’ iz 1934.g. omogućuje kaznu od 5 godina oduzimanja slobode za kršenje bankarske tajne. Temeljem tog zakona bio je osuđen i Herve Falciani, koji je francuskim poreznicima predao nezakonito dobivenu informaciju o klijentima goleme britanske banke HSBC Holdings Plc.

Međutim, prošle je sedmice švicarski Vrhovni sud odredio jasna geografska ograničenja glede sfere djelovanja članka 47, proglašavajući opravdanim prigovor švicarskog knjigovođe Rudolfa Elmera, koji je radio u odjelu Bear Group na Kajmanskim otocima. Sud je izjavio kako se pravila tajnosti ne primjenjuju na inozemne podružnice švicarskih banaka. ‘Bankarska se tajna ne može izvoziti’, kazala je sutkinja toga suda Laura Rossari.

Odluka suda uslijedila je nakon javnih saslušanja, tijekom kojih su sutkinja Rossari i drugi suci izrazili svoje mišljenje o tom predmetu, koji, kako smatra bivši šef švicarske Federalne bankarske komisije Daniel Suberbuhler, može imati pozitivne posljedice, ukoliko motivira švicarske banke na prebacivanje transakcija i klijenata iz offshora u zemlju.

Bankarski sektor mogu očekivati i nova iznenađenja. U odnosu na UBS vodi se sudska istraga u Parizu. Banka je osumnjičena za nezakonito prebacivanje švicarskih suradnika kroz granicu zbog preuzimanja klijenata i pranja novca. Švicarska banka odbacuje te optužbe.

Podsjećamo: primjena automatske razmjene informacija o računima između Švicarske i drugih europskih država je posljednji čin sage, koja je počela još 2008.g. s hapšenjem bivšeg bankara UBS Group AG Bradleya Birkenfelda, što je švicarske banke koštalo više od 6 milijardi dolara kazne i poslužilo kao povod za provjere i zabrane putovanja za bankare.

Više od 80 financijskih ustanova našlo se u središtu pozornosti američkih vlasti, uključno i UBS, Credit Suisse i Julius Baer, a posljednji kojima predstoji reguliranje odnosa s američkim Ministarstvom financija su Basler Kantonalbank i Zuercher Kantonalbank. Basler mora platiti 60,4 miliona dolara, a Zuercher se suglasio s plaćanjem 98,5 miliona dolara kazne. Obje državne banke su pružale pomoć klijentima oko skrivanja podataka o prihodima i aktivima od američke vlade, prenosi “Geopolitika“.

Geopolitika / Haber

Back to top button