U Zenici ukrali most!!! Izrezali željeznu konstrukciju i odnijeli je u nepoznatom pravcu

Osim ugrožavanja sigurnosti snabdijevanja, postoji osnovana sumnja da je izvršeno i krivično djelo teške krađe, jer most se vodi u poslovnim knjigama BH-Gasa i u njegovu rekonstrukciju BH-Gas je nakon rata ulagao značajna materijalna sredstva

Kompanija BH-Gas objavila je da je prilikom redovnog obilaska trase gasovoda na području općine Zenica uočeno da je na lokalitetu Kanal, Zenica – prijelaz preko rijeke Bosne prema Arcelor Mittalu, otuđen dio mosta u dužini od oko 30 metara.

Za taj most je bio ovješen magistralni gasovod u proteklih 40 godina, od same izgradnje gasovoda, i njime se snabdijeva Arcelor Mittal i ostali potrošači u industrijskoj zoni Zenica.

Navode da su nepoznate osobe u proteklim danima izrezale željeznu konstrukciju mosta i time dovele u opasnost ljude i materijalna sredstva, jer na pojedinim dijelovima magistralni gasovod nije više ovješen o most, te se time može ugroziti sigurnost snabdijevanja prirodnim gasom.

Osim ugrožavanja sigurnosti snabdijevanja, postoji osnovana sumnja da je izvršeno i krivično djelo teške krađe, jer most se vodi u poslovnim knjigama BH-Gasa i u njegovu rekonstrukciju BH-Gas je nakon rata ulagao značajna materijalna sredstva.

Ističu da će BH-Gas u toku današnjeg dana svim nadležnim organima prijaviti ove radnje i smatraju da su u obavezi da obavjeste i javnost, kako bi do izlaska nadležnih prijavili bilo kakva kretanja ili radove oko mosta.

BH-Gas ovim obavještenjem za javnost želi da animira i sve pojedince koje bilo šta znaju o rezanju i odnošenju mosta da isto prijave BH-Gasu na broj telefona 033 724 220.

(FENA/md)

Back to top button