DF i Naša stranka: Nema razgovora sa SDA i PDA u TK, ponude za SBB i SBIH

Razgovori o formiranju vlasti u Tuzlanskom kantonu (TK) trebali bi biti nastavljeni tokom ove sedmice.
Nakon što su Socijaldemokratska partija (SDP) BiH, Demokratska fronta (DF) i Naša stranka u petak formirale lijevi građanski blok, poziv za pregovore uputile su i Stranci za BiH (SBiH) i Savezu za bolju budućnost (SBB).

U DF-u i Našoj stranci su izričiti – nikakvi razgovori sa Strankom demokratske akcije (SDA) i Pokretom demokratske akcije (PDA) ne dolaze u obzir.

SDA je na proteklim izborima osvojila devet, a PDA sedam mandata, pa lijevom građanskom bloku, koji trenutno ima 15, za formiranje vlasti nedostaju još tri. A nadaju se da će ih pronaći u SBiH i SBB-u.

SDP BiH, kao pobjednička partija u TK, ima 10 mandata, DF tri, a Naša stranka, SBB i SBiH po dva. Ukoliko ove dvije potonje pristanu da koaliraju sa SDP-om, DF-om i Našom strankom, imat će ukupno 19 ruku.

– DF je u međuvremenu ostvario poluzvanične kontakte sa SBiH, odakle smo dobili uvjeravanja da su voljni učestvovati u ovoj našoj priči koju smo već pokrenuli sa SDP-om i Našom strankom. Sa druge strane, sa SBB-om nismo imali nikakvih kontakata – kaže za Vijesti.ba predsjednik Kantonalnog odbora (KO) DF-a TK Zlatan Begić.

Naglašava kako su u ovoj stranci zauzeli jednoglasan stav – nema nikakvih razgovora sa SDA i PDA.

– Mi smo apsolutno različiti i po ideološkoj bazi, i po načinu našega djelovanja, i po programskim ciljevima, i po konceptu kakvu mi zapravo BiH želimo, tako da nema nikakve priče o zajedničkom djelovanju s te dvije stranke – dodaje Begić.

U Našoj stranci nisu imali nikakvih – ni zvaničnih, ni nezvaničnih – razgovora sa SBiH i SBB-om. No, predsjednik ove stranke u TK Mirsad Čamdžić ističe da lijevi građanski blok čini sve napore da se koaliciji priključe i dvije stranke centra.

– Mi smo tu istrajni. Iako ne znamo njihove planove, kakvi su i šta žele, uputili smo im javni poziv da nam se priključe, da zajedno napravimo presjek naših programa i krenemo na posao – rekao je Čamdžić za Vijesti.ba.

Naglašava kako je Naša stranka za razgovore sa DF-om i SDP-om prethodno delegirala set principa, zakonskih i podzakonskih akata i mjera.

– Naš prvi princip jeste da SDA i PDA ne mogu biti dio skupštinske većine niti izvršne vlasti, zato što mislimo da su to najodgovornije stranke za ovako loše stanje kakvo imamo danas – dodaje Čamdžić.

Podsjetimo, predsjednik KO SDP-a Tuzla Enver Bijedić ranije je izjavio da će ova stranka razgovarati i sa SDA i PDA.

– Na kraju krajeva, svi se ratovi završavaju pregovorima i razgovorima. Mi kao pobjednička partija imamo obavezu razgovarati sa svima – poručio je Bijedić.

No, gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović ovakvu izjavu ocijenio je nepotrebnom, te naveo da Bijedić ne može govoriti u ime SDP BiH, niti u ime Tuzle.

– SDP BiH zastupa Nermin Nikšić i on je svoje rekao jučer, a ne Enver Bijedić. Gradski odbor predstavlja Slađan Ilić, a ne Enver Bijedić. Građane Tuzle predstavljam ja, a ne Enver Bijedić. A mi podržavamo formiranje vlasti u kantonu bez SDA i PDA – istakao je Imamović.

D.K.

(Vijesti.ba)

Back to top button