Automafija godišnje otme 100 miliona KM

Automafija je izuzetno razgranat oblik kriminala u svim balkanskim zemljama, a ubijeni sarajevski policajci Adis Šehović i Davor Vujinović najvjerovatnije su žrtve strahovite kriminalne mašine koja, kako upozoravaju stručnjaci, godišnje samo u BiH otme oko 100 miliona maraka!?

Njihova smrt kao bumerang se vratila godinama žmirenja nad ovom pošasti koja godinama hara našom državom. Naime, automafijaši, a posebno grupe iz manjeg bh. entiteta, sa Sokoca, Pala, iz Mokrog, Bijeljine i Zvornika, toliko su organizirani da su skoro uvijek na korak-dva ispred istražitelja.

Jalove akcije

Istina je da su rađene velike akcije na suzbijanju autokriminala, ali sve je ostalo na sitnim kaznama, a mnogi od optuženih odmah po izlasku iz pritvora nastavili su s lopovlukom. Radi se o pukom prividu uklanjanja organiziranih grupa za autokriminal, jer mnogi od njih rukovodili su akcijama krađa čak i iz pritvorskih ćelija!

Isplativije se baviti krađom vozila nego švercom droge, tvrde mnogi advokati, jer su kazne blaže, a zarada je basnoslovna. Na nivou BiH ne postoji zvaničan registar ukradenih automobila, ali, kako anonimno otkrivaju izvori iz policijskih agencija, samo u Sarajevu godišnje bude ukradeno više od hiljadu vozila!

Prema podacima BIHAMK-a, 2017. godine u Bosni i Hercegovini ukupno je bilo registriranih 1.021.120 drumskih motorna vozila, od kojih u glavnom gradu 143.428, što je za autobande švedski sto.

Poznato je da automafijaši kradu samo luksuzne Volskwagene, BMW-e, Porschee, Mercedese, Jeepove, koje na crnom tržištu, kako navode pojedini policajci, prodaju u prosjeku za najmanje 15.000 maraka, i ispod stvarne tržišne vrijednosti dolazimo do cifre od 15 miliona maraka koje kriminalci zgrnu na godišnjem nivou samo u prijestonici BiH.

Ako se uzme u obzir da se krađe svakodnevno dešavaju i u Banjoj Luci, Doboju, Bijeljini, Tuzli, Zenici, Mostaru, naš izvor otkriva da organizirane kriminalne grupe godišnje zarade i do 100 miliona KM prodajom ukradenih vozila te njihovih dijelova.

Novac za podmićivanje

Naravno, veliki dio zarade ide na podmićivanje nekolicine prljavih policajaca, iako se većina njih bori protiv kriminala, te osoba iz pravosuđa, zatim na nabavljanje specijalizirane opreme, takozvanih dekodera, oružja, pancira, skenera za slušanje policijskih frekvencija i druge logistike. Plaćene su i osobe koje prate gdje se luksuzna vozila parkiraju, to su takozvani dojavljivači ili “tiperi”.

Svoj dio dobivaju i takozvani majstori, koji prekucavaju brojeve šasija, kao i pojedinci koji “sređuju” dokumentaciju, tako da četverotočkaš granicu BiH napušta potpuno “legalno”. U ovisnosti o kojem se klanu radi, vozila često završavaju u Crnoj Gori, na Kosovu, u Srbiji ili Hrvatskoj. Na naše tržište dolaze ukradena vozila iz Mađarske, Rumunije i Bugarske.

U regionu se najviše automobila ukrade u Sarajevu i Beogradu. Frapantan je podatak Interpola da automafija godišnje zgrne u Evropi čak osam milijardi eura, a da za isti period bude ukradeno skoro 1.200.000 vozila.

Centri organizirane krađe vozila

Prema podacima Interpola i Europola, centri automafije na Balkanu su Sarajevo, Banja Luka, Bijeljina, Podgorica, Priština, Sofija, Skoplje, Beograd, Novi Sad, Šabac, Split i Zagreb.

Za manje od dvije minute otvaraju i pale vozilo

U ovisnosti o modelu koji je na meti, lopovi koriste različitu opremu. Postoje posebni dekoderi, s posebnim šiframa kojima se dešifrira kompjuter u vozilu te se omogući da se upali i vozi.

Kradljivci u akciju idu najčešće u dva vozila, od kojih je jedan takozvani čistač, koji u slučaju da naiđe patrola, namjerno pravi saobraćajni prekršaj da bi ga zaustavila i kontrolirala, a za to vrijeme ostatak bande produži dalje ukradenim vozilom.

Za otvaranje i paljenje vozila, prema svjedočenjima pojedinih policajaca u Kantonalnom sudu u Sarajevu i u Državnom sudu, ne treba duže od dvije minute.

Avaz.ba

Back to top button