RAK izrekao upozorenja i novčane kazne medijima

Alternativnoj televiziji d.o.o. Banja Luka (ATV) izrečena je jedinstvena novčana kazna u iznosu od 34.000 KM
Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine (RAK) je u okviru svojih nadležnosti, zbog utvrđenog kršenja pravila i propisa Agencije i Izbornog zakona BiH izrekla izvršne mjere protiv nekoliko medija, javlja Anadolu Agency (AA).

Alternativnoj televiziji d.o.o. Banja Luka (ATV) izrečena je jedinstvena novčana kazna u iznosu od 34.000 KM, radi kršenja odredbi člana 3. Osnovni principi i člana 5. Pravičnost i nepristrasnost Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija. Na osnovu izvršene analize izdanja emisija “Ćirilica” od 9. jula 2018. i 16. jula 2018. godine, utvrđeno je kršenje člana 3. Kodeksa, u kome se, između ostalog, navodi da će se u emitovanim programima poštovati ljudsko dostojanstvo i osnovna prava drugih, kao i ohrabrivati slobodno oblikovanje mišljenja. Pored toga, član 5. Kodeksa propisuje da svi programski sadržaji, a naročito informativno politički i programi o tekućim događajima, treba da budu pravični, nepristrasni i izbalansirani, te da se neće tendenciozno promovisati interesi jednog političkog subjekta ili bilo koje grupe ili pojedinca, niti dozvoliti da prevlada jedno mišljenje ili stanovište kada je riječ o kontroverznim političkim, privrednim i drugim temama od javnog interesa, što je ovdje bio slučaj.

Također, ovom prilikom, Agencija obavještava da se izrečena mjera ne odnosi na kršenje člana “Govor mržnje” kako je ranije interpretirano u medijima.

Novoj Radioteleviziji d.o.o. Mostar izrečena je novčana kazna u iznosu od 10.000 KM zbog kršenja člana 32. Zakona o komunikacijama, radi emitovanja televizijskog programa na 34. UHF kanalu i radijskog programa na frekvenciji 97,9 MHz, bez dozvole Regulatorne agencije za komunikacije.

JP Radio televiziji Velika Kladuša d.o.o. – Radio Velika Kladuša izrečena je novčana kazna u iznosu od 5.000 KM zbog kršenja člana 16.4. Poglavlja 16. Mediji u izbornoj kampanji Izbornog zakona BiH. Naime, Agencija je po službenoj dužnosti izvršila analizu serijala od pet emisija “Intervju sa opštinskim načelnikom Fikretom Abdićem” emitovanih u periodu od 20. septembra 2018. do 4. oktobra 2018. godine, koje su emitovane tokom predizborne kampanje, te su, kako je zaključeno, mogli uticati na raspoloženje birača, što je u suprotnosti sa članom 16.4 Izbornog zakona.

Radio i televiziji BN d.o.o. – TV BN izrečena je mjera pismenog upozorenja zbog utvrđenog kršenja članova 16.2, 16.3, 16.4. i 16.5. Poglavlja 16. Mediji u izbornoj kampanji Izbornog zakona BiH.

Narodnom radiju d.o.o. Šipovo izrečena je mjera usmenog upozorenja zbog utvrđenog kršenja člana 16. 15. Poglavlja 16. Mediji u izbornoj kampanji Izbornog zakona BiH.

Izvor:
Anadolija

Back to top button