Trojica radnika poginula u razmaku od samo 10 minuta

U Gornjem Vakufu poginuli Sulejman Topić i Dževad Čorbadžić, koje je zatrpala zemlja u kanalu. Deset minuta kasnije u Vitezu je stradao Ivo Kozina, koji je pao sa skele dok je postavljao fasadu
Na području Srednjobosanskog kantona jučer su se u razmaku od samo 10 minuta dogodile dvije teške nesreće na radu prilikom kojih su život izgubila trojica radnika.

Dvadesettrogodišnji Sulejman Topić iz Gornjeg Vakufa i Dževad Čorbadžić (46) iz Bijelog Polja kod Mostara, radnici mostarske firme “Izgradnja Tojaga”, poginuli su jučer u Gornjem Vakufu prilikom izvođenja radova na rekonstrukciji kanalizacije na glavnoj gradskoj ulice, kada se na njih obrušila zemlja.

Kako saznajemo, radnici su se u trenutku nesreće nalazili u kanalu dubokom tri metra, širine oko 1,8 metara. Jedan od njih je stajao, dok je drugi bio u sagetom položaju, kada se otisnula hrpa zemlje sa ruba kanala i zatrpala ih.

Ostali radnici i druge osobe koje su se zadesile na mjestu događaja odmah su pritrčali kako bi ih izvukli, ali im je to uspjelo tek oko sat poslije. Odmah nakon što su izvučeni, radnici su prevezeni u hitnu službu, gdje je pokušana reanimacija, koja, nažalost, nije dala rezultat, te je ljekarsko osoblje proglasilo smrt.

Samo deset minuta kasnije, na gradilištu u Vitezu se dogodila nesreća u kojoj je poginuo 40-godišnji Ivo Kozina iz Novog Travnika.

Kako smo nezvanično saznali, Kozina je radio na postavljanju fasade na tržnom centru “FIS” u Vitezu kada je pao sa skele sa visine od oko šest metara. On je odmah nakon nesreće prevezen u bolnicu u Novoj Bili, gdje je, usljed mnogobrojnih povreda, preminuo.

Iz Tužilaštva Srednjobosanskog kantona kazali su nam danas da su dežurni tužioci upoznati sa obje nesreće, te da su pokrenute istrage.

– Naložena je obdukcija svih nastradalih kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti, a poduzimaju se i druge istražne radnje s ciljem otkrivanja okolnosti pod kojima su nastradale navedene osobe – kazali su nam iz Tužilaštva.

Izvor:
Faktor

Back to top button