Sirnica naopačke

Jednostavniji recept za sirnicu od ovog teško da ćete pronaći, a finalni rezultat je fantastičan!
Sastojci:

500 g jufke za pitu
80 g brašna
100 g kajmaka
250 g sveježg sira
500 ml jogurta
5 jaja
100 ml ulja
1 kašičica sode bikarbone
2 kašičice soli

U posebnoj zdjeli pomiješajte „suhe“ sastojke: brašno, so i sodu bikarbonu. U drugoj, većoj zdjeli najprije dobro izmiješajte kajmak i sir, pa u tu smjesu dodajte suhe sastojke. Postepeno ulijevajte jogurt i nastavite miješati dok se svi sastojci ne sjedine.

Ulupajte jaja, pa ih dodajte u smjesu zajedno sa uljem, i sve još jednom dobro izmiješajte. Jufku isijecite na manje pravougaonike, izgužvajte ih, pa jedan po jedan dodajite u smjesu. Potrudite se da svaki komad jufke podjednako bude prekriven smjesom. Da bi jufka što bolje upila ostavite sve desetak minuta na toplom.

Potom, sve izlijte u okruglu tepsiju i stavite u zagrijanu rernu na 200 stepeni i pecite oko 45 minuta, odnosno dok sirnica ne porumeni po vašoj želji. Pečenu sirnicu je tada potrebno okrenuti naopačke iznad veće tepsije, ili tanjura, ali tako da ne dotiče dno i ostavite tako otprilike dvadesetak minuta kako bi se pita sama odvojila od tepsije. Sirnicu dodatno možete preliti rastopljenim kajmakom i poslužiti uz kefir. Tefal, ideje bez kojih ne možete!

KuhPoh

Back to top button