Nakon skandalozne izjave: Traži se zabrana ulaska u BiH za Anu Brnabić zbog negiranja genocida u Srebrenici

– Pozivamo bosanskohercegovački politički establišment i međunarodnu zajednicu u BiH da zabrani dolazak Brnabić sve dok ne povuče skandaloznu izjavu i izvine se žrtvama i građanima BiH – zaključeno je u saopćenju Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike

Negiranje genocidu u Srebrenici i iskrivljavanje sudskih činjenica o najvećem zločinu poslije holokausta u Evropi predstavlja namjerni, organizirani i ciljani napad na istinu i pravdu, državu BiH i žrtve, upozorili su danas iz Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA).

Govoreći o izjavi premijerke Republike Srbije Ane Brnabić da u Srebrenici nije bio genocid, iz KBSA podsjećaju da negiranje tog zločina predstavlja zadnju nemoć još slobodnih zločinaca da dehumaniziraju žrtvu i održe agresivno genocidnu politiku i ideologiju.

Zbog toga su ocijenili da je negiranjem genocida u Bosni i Hercegovini premijerka Brnabić pokazala antievropsku politiku te zemlje, šaljući poruku u svijet da Srbija nije spremna na katarzu, pokajanje i traženje oprosta od žrtve.

Pozvali su sve subjekte istine i pravde da dignu svoj glas protiv negatora genocida, jer smatraju da je upravo to potrebno kako se genocid više nikada i nikome ne bi ponovio.

– Pozivamo bosanskohercegovački politički establišment i međunarodnu zajednicu u BiH da zabrani dolazak Brnabić sve dok ne povuče skandaloznu izjavu i izvine se žrtvama i građanima BiH – zaključeno je u saopćenju Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Premijerka Brnabić, na insistiranje novinara Deutschea Wellea da “prizna da se u Srebrenici desio genocid”, poručila da za Srbiju ono što se desilo u Srebrenici nije genocid, napominjući da je odgovorna osoba za taj užasni ratni zločin izručena Hagu te da je Srbija uradila sve što je bilo do nje.

(FENA/ad)

Back to top button