Izetbegović: Ponudili smo SDP-u jaku koaliciju od kantona do vrha države

Izetbegović je dodao da SDA, bez obzira na epilog aktuelnih pregovora o formiranju vlasti u kantonima, još uvijek predlaže da se ovakav blok napravi na nivou entiteta i države
Okončan je sastanak delegacija Stranke demokratske akcije (SDA) i Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, a medijima se najprije obratio predsjednik
SDA smatra da imamo veoma ozbiljnu situaciju u državi i regionu, koja traži snažan odgovor i snažan blok probosanskih stranaka, tako da smo SDP-u ponudili jednu jaku koaliciju koja bi se pružila od vrha države, preko entiteta do kantona, u koju bi ušli SDA, SDP, DF i po potrebi manje stranke – poručio je predsjednik SDA.

Dodao je da SDA, bez obzira na epilog aktuelnih pregovora o formiranju vlasti u kantonima, još uvijek predlaže da se ovakav blok napravi na nivou entiteta i države.
– Mislim da se bošnjačka i bosanska komponenta mogu naći u 99 posto bitnoga u ovoj zemlji. To su evropski put, NATO, masovna izgradnja i pomirenje – izjavio je Izetbegović.

Predsjednik SDA je, govoreći o pregovorima o formiranju vlasti u kantonima, ponovio da je ta stranka pobjednik na svim nivoima te da se pravi presedan koji unosi novi haos u odnose u BIH.

– Mi smo apelovali na SDP da ne ide u tom smjeru. SDP ima pravo na svoje odluke, a mi imamo pravo da procijenimo da one nisu dobre, da bi bilo mnogo korisnije da napravimo jednu kompaktnu vlast od kantona do države – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je izjavio da je od Nikšića zatražio da se prestane sa postizbornom kampanjom protiv SDA te da je potreban jak probosanski blok koji će zaustaviti napade na državu BiH.
Treba zaboraviti međusobna rivalstva i napraviti jedan jak front – dodao je.

Za SDA je, pojasnio je, prihvatljiva koalicija sa SDP-om, čak i ako ta stranka formira vlast u kantonima bez SDA.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je kazao da je razgovarano u vrlo korektnoj atmosferi te da sastanak nije bio kurtoaznog karaktera.
SDP je ostao pri svom stavu. Mi u kantonima idemo u formiranje većina i vlada. SDA će i sama krenuti u nekakve aktivnosti. No, što se tiče SDP-a mi smo iznijeli svoj stav da u ovom trenutku ne razgovaramo o vlasti na federalnom i državnom nivou – izjavio je Nikšić, navodeći da će za taj korak sačekati odluku Centralne izborne komisije (CIK) BiH o načinu popunjavanja Doma naroda Parlamenta FBiH.

Nikšić se zahvalio Izetbegoviću na korektnom razgovoru, a kazao je da će organi SDP-a donijeti odluku o eventualnoj saradnji sa SDA na entitetskom i državnom nivou.
Ova delegacija nije tu da bi promijenila odluke organa SDP-a – dodao je Nikšić.

Izjavio je da večerašnji sastanak pokazuje da je potrebno uspostaviti nove političke standarde i da postoji mnogo stvari oko kojih treba razgovarati.

Mi želimo da pokušamo stvoriti ambijent u kojem ćemo ovdje u Sarajevu pokazati da je moguća multietnička BiH, da se ovdje odnosimo prema konstitutivnim narodima korektno, a da onda to tražimo od gospodina Dodika i Čovića. Mi uvažavamo poziciju SDA. Ljudi su relativni pobjednici izbora. Pri tome i mi imamo svoju odgovornost. Mi želim oda napravimo građanski blok – zaključio je Nikšić, ali nije želio ponoviti konstataciju da SDP ne želi u koaliciju sa SDA.

Izvor:
Faktor

Back to top button