Počinje pogrom dizelaša: Od aprila iduće godine izbacuju se potpuno sa njemačkih cesta, a uskoro i šire…

Gledajući iz naše perspektive, uglavnom nam izgleda nevjerojatan taj rat koji se vodi protiv dizelaša u Njemačkoj i da to već poprima razmjere prave histerije. I to u zemlji gdje je autoindustrija ključna ekonomska grana

Bilo je samo pitanje vremena kad će njemački sudovi osim u gradovima početi uvoditi zabrane prometovanja automobila pokretanih starijim generacijama dizelaša i na ključnim dionicama kultnog Autobahna, piše Deutsche Welle. Čini se da su se stvari upravo počele odvijati jako, jako brzo po pitanju progona dizelaša s njemačkih cesta…

Podsjetimo, prije tek nekoliko dana upravni je sud odlučio da gradovi Bonn i Köln moraju uvesti zabrane prometovanja dizelaša koji ne zadovoljavaju norme o čistoći ispušnih plinova. Odlučeno je, naime, da dizelaši Euro 4 norme neće moći prometovati centrima tih dvaju gradova od aprila iduće godine, dok će se ta zabrana zahvatiti i dizelaše Euro 5 norme kojima će ulazak biti zabranjen od septembra 2019. godine, prenosi Jutarnji.hr.

I sve to na činjenicu da su Stuttgart, Frankfurt, Mainz, Aachen i Berlin već objavili takve planove, dok je u Hamburgu dio dizelaša već zahvaćen zabranama.

Sada su sudovi po prvi put, na iznenađenje mnogih, odlučili uvesti zabranu prometovanja starijih dizelaša i na Autobahnu! Konkretno, na dijelovima autocesti A40, jedne od prometom najopterećenijih dionica koja prolazi kroz industrijsku Rursku oblast i preko Njemačko-nizozemske granice, s početkom primjenjivanja zabrane od jula iduće godine. Zabrana se usto odnosi i na određena područja gradova Gelsenkirchena i Essena.

Ipak, Autobahn Nijemcima predstavlja gotovo pa svetinju, nešto sasvim drugo od središta gradova, žilu kucavicu kompletnog prometa i opću povezanost zemlje pa čudi da su iz Ministarstva zaštite okoliša Sjeverne Rajne-Vestfalije prihvatili prigovor njemačke državne potpore za zaštitu okoliša (DUH) na čistoću zraka na dijelovima sporne autoceste A40. S ovakvom odlukom bez presedana, dakle zabrana prometovanja starijim dizelašima na autocestama sasvim je jasna poruka sudova – zbogom dizelu.

Jer od jula iduće godine, kad zabrana stupa na snagu, primjer bi mogle slijediti i druge oblasti zemlje s jakim eko-lobijem gdje prolaze važni pravci Autobahna, što bi definitivno označilo „konačan pad“ dizela. No, i bez takvog scenarija prodaja novih dizelaša u Njemačkoj već je drastično pala na tek 31,1 posto od ukupnog broja prodanih vozila u prvoj polovini 2018. u odnosu na 43,1 posto lani i uskoro bi po brojnim pokazateljima mogla dotaknuti samo dno.

I ne samo kupci, već i sami proizvođači sve više napuštaju dizelski pogon budući da razvoj takvih motora jednostavno postaje neisplativ.

Za kraj, gledajući iz naše perspektive, uglavnom nam izgleda nevjerojatan taj rat koji se vodi protiv dizelaša u Njemačkoj i da to već poprima razmjere prave histerije. I to u zemlji gdje je autoindustrija ključna ekonomska grana. No to je već tema za neku drugu priču…

Sada je sigurno da ovakvi događaji koji nikad više neće krenuti na bolje za dizelaše, našim kupcima rabljenih dizelaša iz unosa iz Njemačke osiguravaju priliku da još povoljnije dođu do pojedinog željenog modela, jer će im “gore” korištenje biti sve ograničenije, kako sada stvari stoje čak i na autocestama. Budući da kod nas razina zagađenja nije ni blizu razinama u Njemačkoj, bojazni od ovakvih restrikcija kod nas nema ni na vidiku…

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/ad)

Back to top button