Škola u BiH: Nastavnica dobila šamar od roditelja zbog ocjena koje kćerka nije zaslužila

Na nastavnice historije i geografije Osnovne škole “Marina Držića” u mostarskom naselju Buna, nasrnuo je otac jedne učenice 9. razreda, koji je bio nezadovoljan što njegova kćerka ne dobiva ocjene koje, kako on smatra, zaslužuje.
Da se napad zaista dogodio, potvrđeno je u MUP-u hercegovačko-neretvanskog kantona i to je djelo kvalificirano kao remećenje javnog reda i mira.
S. M. (1970.) najprije je verbalno, a potom i fizički napao nastavnicu Osnovne škole Marina Držića na Buni, potvrdio je za Bljesak.info Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a HNK-a.

U policiji napominju da je napadnuta jedna nastavnica, a informacije s terena kazuju da su napadnute dvije. Međutim, o ovom događaju ne žele razgovarati u školi. Slučaj se navodno dogodio prošle sedmice u petak, a za isti se ne bi niti saznalo da se Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, nije oglasilo saopštenjem za javnost u kojem je osudilo nasilje nad prosvjetnim radnicima, ne navodeći o kakvom incidentu se radi.

Roditelj je navodno u petak u holu škole zatekao nastavnice i iste verbalno napao zbog ocjena koje je dobila njegova kćerka, a potom jednoj nastavnici opalio i šamar. Pozvana je policija koja je sačinila službenu zabilješku, a utvrđeno je kako nastavnica nije zadobila ozljede. Zbog svega, roditelj će dobiti prekršajnu prijavu.

U Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona su istaknuli kako “oštro osuđuju pojavu incidenata i različitih oblika nasilja nad nastavnicima, učiteljima, stručnim suradnicima i ostalim zaposlenicima unutar odgojno-obrazovnih institucija u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, te smatraju nedopustivim svaki oblik nepoštivanja, maltretiranja, verbalnog i fizičkog nasilja nad prosvjetnim radnicima”.

– Nastavnici kroz cijeli radni vijek svakodnevno ulažu veliki trud u razvijanje kompetencija i educiranja svojih učenika, konstantno radeći na unaprjeđivanju plemenite nastavničke profesije, a sve u cilju što kvalitetnijeg obrazovanja i stvaranja prosperitetnih generacija. S tim u vezi, nastavnička profesija zaslužuje veliki respekt roditelja i društva u cjelini, kojeg nažalost u današnjici manjka, navodi se u saopštenju.

Dodaje se kako iz Ministarstva daju punu podršku svim zaposlenim u odgojno-obrazovnim institucijama da svoj rad obnašaju u uvjetima koji ni u kojem segmentu ne narušavaju njihovu sigurnost, dignitet, autoritet i odvijanje nastavnog procesa i rada.

Pojedini podržali napad

Ono što posebno zabrinjava jeste činjenica kako neke osobe podržavaju napad. Naime, na komentarima na tekst na Facebooku pojedini roditelji su otvoreno podržali napad na nastavnice. Naveli su kako ”učiteljice liječe frustracije”, te kako je roditelj imao razloga zašto ih je napao.

”Učitelji su se strašno ‘pohasili’ , ”kakvih učiteljica ima”,”dobro je prošla”, ”nastavnici maltretiraju djecu” , navedeno je u komentarima.

“SSOOiO FBiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo najoštrije osuđuje verbalne i fizičke napade koji se u posljednje vrijeme dešavaju u vrtićima i školama širom BiH.

Nažalost, većina napada na prosvjetne radnike zbog inih razloga ne budu prijavljeni nadležnim organima, a počinioci nikada ne budu kažnjeni. Posljednji u nizu takvih napada desio se u OŠ ˝Marin Držić˝ na Buni kod Mostara. Verbalni i fizički napad na naše dvije kolegice – dvije nastavnice u pomenutoj školi koji je, zbog ocjena, izvršio roditelj učenice škole, svima nama treba da bude veliko upozorenje da takva ponašanja moramo preventivno i sistemski sprečavati. Ovakve situacije nameću pitanje statusa prosvjetnih radnika i njegove zaštite na način da se napad na prosvjetnog radnika smatra napadom na službeno lice i da se zakonski definišu rigorozne kazne za počinioce.

Pozivamo sve sindikate obrazovanja da zajednički dignemo svoj glas i izborimo se za dignitet, sigurnost i bolji status prosvjetnih radnika u BiH”, stoji u saopštenju koje potpisuje Saudin Sivro predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja F BiH – Kantonalni odbor Kantona Sarajevo.

Autor: Dnevni list

Back to top button