Formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo: O raspodjeli resora danas raspravljano u tajnosti

Upravo je raspodjela resora bila tema sastanka koji je održan danas, a koji, za razliku od prethodnih, nije najavljen medijima
FOTO: FAKTOR
Za razliku od sastanaka na kojima su razgovarali o principima i programima, šest stranaka koje pregovaraju o formiranju vlasti u Kantonu Sarajevo o raspodjeli resora pričaju u strogoj tajnosti.

Upravo je raspodjela resora bila tema sastanka koji je održan danas, a koji, za razliku od prethodnih, nije najavljen medijima.

Iako su obećavali potpunu transparentnost u procesu formiranja vlasti, pa su čak u tom kontekstu pozvali i medije na jedan od sastanaka na kojima je razgovarano o principima i programima, u trenutku kada je na dnevni red stigla raspodjela resora ta je transparentnost pala u drugi plan.

Predstavnici šest stranaka su se, podsjećanja radi, sastali i u petak, a tada je najavljeno inteziviranje pregovora kako bi se saziv nove Vlade Kantona Sarajevo saznao tokom mjeseca decembra.

Jedna od spornih pozicija, koja je predstavljala prepreku u pregovorima još od samog početka, jeste ona premijerska, za koju je zainteresirano nekoliko kandidata.

Jedan od njih je bivši premijer Kantona Sarajevo i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, dok, s druge strane, u Našoj stranci vjeruju da oni trebaju predložiti mandatara. Opcija da Konaković ponovo bude imenovan za premijera neprihvatljiva je i za Demokratsku frontu.

Predsjednik Naše stranke Predrag Kojović je u petak kazao da njegova stranka smatra kako premijer, ali i niti jedan ministar, ne bi trebao biti neko ko je ranije obnašao funkcije u izvršnoj vlasti u Kantonu Sarajevo.

U aktuelnim pregovorima o formiranju vlasti učestvuju, podsjećamo, Naša stranka, SDP, Demokratska fronta, Narod i pravda, SBB i NBL.

Izvor:
Faktor

Back to top button