Nogometni savez oštro osudio potez Ognjena Vranješa: Njegovo ponašanje nije prihvatljivo

Ognjen Vranješ (Foto: EPA-EFE)
Nogometni savez BiH najoštrije je osudio ponašanje reprezentativca BiH Ognjena Vranješa koji je posljednjih dana opet bio jedna od glavnih tema bh. javnosti.
Iz NS BiH su saopćili da oštro i bezrezervno osuđuju šokantno ponašanje reprezentativca BiH.

“Povodom posljednjih postupaka dugogodišnjeg reprezentativca Ognjena Vranješa, koji je neprimjerenim porukama i tetovažama narušio ugled Saveza i reprezentacije čije boje brani, Nogometni savez Bosne i Hercegovine daje sljedeće saopćenje:

Oštro i bezrezervno osuđujemo šokantno ponašanje reprezentativca Ognjena Vranješa, jer njegove poruke, bez obzira na koji način su izražene, nisu u duhu vrijednosti za koje se zalaže NS BIH i ne predstavljaju osobine istinskog sportiste koji treba da bude uzor mlađim generacijama.

Vranješova borbenost i odnos na terenu do sada su bili neupitni, međutim, njegovo ponašanje izvan terena nije prihvatljivo i ne odražava stavove, politiku i ciljeve Saveza i reprezentacije koja na najbolji način predstavlja Bosnu i Hercegovinu u svijetu.

NS BiH nedvosmisleno osuđuje sve oblike veličanja fašizma i njegovih pristalica koji nanose štetu ne samo Savezu i reprezentaciji već i cijeloj zemlji. Prioritet svakog istinskog sportiste treba da bude borba protiv rasizma, diskriminacije, nasilja, govora mržnje pa tako i NS BiH očekuju da svi reprezentativci budu nosioci novih naprednih ideja i progresa, a ne rušitelji temelja na kojima počiva jedinstvo i integritet Saveza”, saopćeno je iz NS BiH.

Nakon što je prije nekoliko godina istetovirao granice Republike Srpske, Vranješ je sada otišao korak dalje te je svoje tijelo “ukrasio” tetovažom lika četničkog vojvode Momčila Đujića koji je bio poznat pod nadimkom Krvavi pop iz Strmice.

Utakmicu grupne faze Lige prvaka između AEK-a i Ajaxa u Atini obilježili su veliki neredi na tribinama, koji su kulminirali bacanjem molotovljevog koktela na navijače kluba iz Amsterdama. Ponašanje navijača su odmah svi osudili, ali ne i Vranješ, zbog čega su mu zamjerili holandski mediji i navijači Anderlechta. “Dobro došli u pakao”, napisao je nekadašnji AEK-ov stoper na Instagram storyju uz fotografiju trenutka u kojem je eksplodirao molotovljev koktel

Piše: K. H./Klix.ba

Back to top button