Srbija mora obavezati svoje političare da se više ne igraju temom genocida

Osnivač Fonda za humanitarno pravo i regionalna koordinatorica Koalicije za REKOM Nataša Kandić u razgovoru za Vijesti.ba osvrnula se na usvajanje amandmana slovenačkog zastupnika Igora Šoltesa u Evropskom parlamentu, kojim je Srbiji naloženo da, ako želi u Evropsku uniju, mora priznati genocid u Srebrenici.
Upozorenje iz Evropske unije, ističe Kandić, Srbiji je došlo zbog istupa njene premijerke Ane Brnabić, koja je nedavno u intervjuu za Deutsche Welle, po drugi put ove godine, ustvrdila da se u Srebrenici nije desio genocid.

Naša sagovornica napominje kako treba imati u vidu da aktuelni političari u Srbiji vrlo često zaboravljaju sve ono što je njihova država uradila u vezi s optužbama za genocid.

– Srbija kao država ispunila je sve zahtjeve koji se tiču hapšenja i predavanja Haškom tribunalu onih koji su optuženi. Tačno je da je bilo odugovlačenja i da su Ratko Mladić i Radovan Karadžić godinama skrivani u Srbiji, ali su na kraju ipak – ne kao nevini, već kao optuženi za genocid – isporučeni Haškom tribunalu – pojašnjava Kandić.

Stoga je, dodaje, apsolutno neophodno pojedine srbijanske političare stalno upozoravati i podsjećati da njihova država nikada nije rekla da neće isporučiti Mladića i Karadžića zato što nije izvršen genocid.

– Upravo pojedinačne izjave političara nanose najveću štetu Srbiji i evropske institucije dovode u duboku sumnju da je njena namjera pridruživanja Evropskoj uniji iskrena – poručuje Kandić.

Na kraju dodaje kako će Srbija morati da obaveže svoje političare – aktuelne i buduće – da se više ne igraju s temom genocida u Srebrenici, jer se radi o presudi Međunarodnog krivičnog tribunala u vezi s kojom je Srbija već do sada postupala.

D.K.

(Vijesti.ba)

Back to top button