Rat na ulicama Pariza: Uhapšeno više od 200 demonstranata

Kako je saopćeno iz policije, do kasno poslijepodne uhapšene su najmanje 224 osobe u Parizu i to najviše na području Elizejskih polja

Najmanje 224 osobe uhapšene su tokom protesta “žutih prsluka” u subotu u Parizu, koji su rezultirali sukobima s policijom i ranjavanjem stotinjak ljudi, javljaju francuski mediji.


Kako je saopćeno iz policije, do kasno poslijepodne uhapšene su najmanje 224 osobe u Parizu i to najviše na području Elizejskih polja.

Kako prenosi agencija Reuters, među uhapšenima ima ekstremista krajnje desnice i krajnje ljevice.

Ministrica zdravstva Agnes Buzyn izjavila je za televiziju BFM da je nasilje koje se događa u Parizu neprihvatljivo i da se demonstranti moraju suprotstaviti ekstremističkim skupinama koje iskorištavaju njihove legitimne pritužbe. Ona je pozvala “žute prsluke” na dijalog s vladom.

Istovremeno je načelnica krajnje desnice Marine Le Pen zatražila od predsjednika Emmanuela Macrona da čim se vrati iz Argentine primi čelnike opozicionih stranaka. Ona je na Twitteru osudila prijestupnike zbog nasilja u Parizu i pozvala demonstrante, koji protestuju zbog povećanja cijena goriva i poreza općenito, da se povuku i omoguće policiji da okonča nasilje.


Zbog nasilja koje se proširilo francuskom prijestolnicom zatvoreno je dvadesetak stanica podzemne željeznice kao i robne kuće u središtu grada. Stigla je i vijest da vatrogasci gase požar u zgradi koja je zapaljena nedaleko od Elizejskih polja. Dio demonstranata je razbijao prozore na trgovinama među kojima su one Chanela, Diora i Applea. Francuski mediji prenose da se na ulicama mogu vidjeti uništeni i izgorjeli automobili i barikade.

Kako javlja France Presse, povrijeđene su 92 osobe, od kojih 14 policajaca.

Francuski premijer Edouard Philippe izjavio da je su pojedini demonstranti napali policajce u rijetko viđenom nasilju u središtu Pariza.

Izvor:
Jutarnji list

Back to top button