Konačno progovorio Filip Andronik: Desio se cijeli šiz događaja, proglašen sam najgorim neprijateljem države. A ja…

Andronik je dobio prijetnje putem društvenih mreža ali i veliku podršku kolega

Filipu Androniku, karikaturisti i strip crtaču, stižu prijetnje smrću. “Kako ti misliš da hodaš ovim gradom? Dobro ćemo ti upamtiti facu!”, samo je jedna u nizu prijetnji.

Prijetnje su počele nakon što je Televizija Kantona Sarajevo (TVSA) izdala saopćenje u kojem se Nadzorni odbor i Uprava TVSA ograđuju od dijela emisije “Dobre vibracije”, u kojoj je Andronik gostovao kod urednice i voditeljice Enise Skenderagić.

“Uredništvo televizije Sarajevo je našlo tu ilustraciju uvredljivom po emitovanju. Doživjelo da je ta ilustracija vrijeđa našeg prvog prijedsednika Aliju Izetbegovića. Ne znam kako su to zaključili, kojim tačno dijelom i iz toga se desila cijela ova turbulencija, cijeli ovaj šiz događaja u kojem sam ja proglašen najgorim neprijateljem države”, rekao je Filip Andronik, strip crtač i stand up komičar za N1.

SDA je saopštenjem osudila ilustraciju Andronika i tražila javno izvinjenje navodeći da je riječ o uvredama i psovkama na račun rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH. Prema njihovom mišljenju, riječ je o uvredi a ne slobodi izražavanja.

Andronik je dobio prijetnje putem društvenih mreža ali i veliku podršku kolega.

“Ja mislim da je ovo tipična situacija kad se od muhe pravi slon, ili u ovom konkretnom slučaju od Kovača se pravi Bosna, i mislim da ovakve reakcije služe nečemu trećem, a ne nečemu što je moj kolega napravio. Mada opet, nije ni to loše, konačno su i neke političke strukture i opcije obratile pažnju i na nas satiričare”, rekao je Peđa Bajović, stand up komičar.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

Back to top button