Gojazne osobe trebaju izbjegavati unos proteina

Kao jedan od najbitnijih savjeta, nutricionisti ističu korekciju navika u ishrani, i to bez preskakanja obroka, naročito doručka, dok su uz sve to neophodni optimalan unos vode, fizička aktivnost tri do četiri puta sedmično

Prema riječima nutricionista, dijeta podrazumijeva poseban režim ishrane kojim se poboljšava zdravstveno stanje osobe. Postoje kardiološke, dijabetične, giht-dijete, kao i one koje imaju za cilj gubitak kilograma. Za gubitak kilograma ključno je obratiti pažnju na starosnu dob i zdravstveno stanje pacijenta.

Standardne dijete kojima pribjegava većina osoba s viškom kilograma zasnivaju se na smanjenom unosu ugljikohidrata i povećanim unosom namirnica životinjskog porijekla. Međutim, tvrde nutricionisti, osoba s viškom kilograma ne smije biti na dijeti s povećanim unosom proteina.

Kao jedan od najbitnijih savjeta, nutricionisti ističu korekciju navika u ishrani, i to bez preskakanja obroka, naročito doručka, dok su uz sve to neophodni optimalan unos vode, fizička aktivnost tri do četiri puta sedmično. Također, osoba treba uraditi test intolerancije na hranu da bi ljekar odabrao prave namirnice za dijetu.

Također, potrebno je razgovarati i o zdravim navikama i životnom stilu da bi osoba lakše promijenila loše navike u ishrani te se preporučuje fizička aktivnost.

Avaz

Back to top button