Mehmed Hašić iz Cazina glumio u filmu „Bitka na Neretvi“: S ponosom se sjeća svojih glumačkih dana

Sedamdesetdvogodišnjak Mehmed Hašić iz cazinskoga sela Ponjevići i danas se s ponosom sjeća svojih glumačkih uloga u nekad kultnom jugoslavenskom igranom filmu „Bitka na Neretvi“.

Mehmed je u ovome filmskom ostvarenju glumio partizane, četnike, Talijane, ranjenike i Njemce. Bilo je to davne 1968. godine kada se odazvao pozivu na odsluženje osamnaestomjesečnoga vojnog roka u tadašnjoj JNA u kasarni „4. juli“ u Doboju. Nakon položene zakletve otišao je u kasarnu „Gradina“ u Tuzlu u kojoj je završio obuku. Poslije uspješno okončane obuke prekomandovan je na pistu „Dubrave“ u Tuzli, gdje je s ostalim vojnicima boravio četrdeset i pet dana. Potom se vratio u Doboj. Mehmed kaže kako u to vrijeme nije bilo lako služiti vojni rok.
Izvlačio ranjenike
– Jedno jutro, nakon smotre, jedna vijest me veoma obradovala. Naime, komandant nam je bio Šerif Isaković, koji nas je obavijestio da uskoro idemo u Konjic na snimanje filma „Bitka na Neretvi“. Bilo je to 1969. godine. Sjećam se vrlo dobro, bilo nas je ukupno četrdesetosam regruta (vojnika). Jedno jutro smo se ukrcali u kamione i krenuli za Jablanicu. Moram reći, da je mene mnogo obradovalo što ću se pojaviti u kadrovima tog popularnog filma. To se tačno zvalo Radna zajednica filma Bitka na Neretvi, priča Mehmed Hašić. Dodaje kako su scene snimali u Jablanici te okolnim mjestima poput Doljana, Rame kod Prozora. -Tu su se snimale razne scene, ali ja, kao i ostali moji drugovi, svaki dan smo oblačili razne uniforme za različite scene. Tu sam s ostalim drugovima glumio partizane, četnike, talijane, ranjenike i švabe. U Jablanici smo se zadržali na tom snimanju oko četiri mjeseca. Ja sam imao više uloga, kao što sam glumio ranjenika, zatim sam vršio s ostalim drugovima napade, izvlačio sam i ranjenike, nosili smo također ranjenike. Sjećam se, oko 4.500 ranjenika i tifusara našli su se opkoljeni u dolini Neretve. Ostao je samo jedan most na čijoj drugoj strani su čekale jake neprijateljske snage. Tito je naredio da se most sruši. Ali su partizani za jednu noć uspjeli napraviti privremeni most, kako bi prešli na drugu stranu na kojoj smo se sukobili sa četnicima. Bili smo ranjenici, izvodili smo napade, nosili ranjenike, ma bilo je iznimno naporno a scene zahtjevne.

Fotografija i zahvalnica
– Mogu reći ponosno da mi je drago, što sam bio dio toga tima na snimanju najpoznatijeg filma „Bitka na Neretvi“. Snimali smo ga osamnaest mjeseci, a ja sam na snimanju proveo oko četiri mjeseca. Na snimanju su učestvovale kombinirane jedinice JNA sa 10.000 vojnika. Uništena su četiri posebno konstruirana sela i jedna tvrđava. O mom doprinosu na snimanju filma “Bitka na Neretvi”, naravno, svjedoči i moja fotografija i zahvalnica, koju već godinama čuvam za uspomenu. Ponosan sam što sam tada imao priliku upoznati i slavne glumce, poput Jula Brinera, Ljubiše Samardžića, Milene Dravić, Silve Koščine, Vladimira Nazora, Koleta Angelovskoga, Velimira Bate Živojinovića i još mnogih drugih, kaže Mehmed Hašić.

Hašići imaju četvero djece, tri sina i jednu kćerku. Mehmed uz osmijeh kaže, kako već pedeset jednu godinu živi u braku sa svojom suprugom Eminom Hašić.

Reprezent

Back to top button