Dodik: Ukoliko Bošnjaci budu spremni na izmjene Zakona o zastavi, imamo rješenje

Foto: I.Š./Klix.ba
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je u Istočnom Sarajevu održao press konferenciju na kojoj je komentarisao današnje otkazivanje konsultacija sa parlamentarnim strankama, zbog zastave RS-a.
Naime, Dodik je naglasio da ne želi da zasjeda u zgradi Predsjedništva BiH ukoliko u sali ne bude istaknuta zastava RS-a, ili izbačena zastava BiH.

“U FBiH nema nijednog obilježja srpskog naroda, ja ne želim da budem diskriminian u Predsjedništvu. Ja hoću da radim ukoliko zastava BiH bude izbačena. Predložit ću izmjene Poslovnika o radu da se ubaci zastava RS-a. Ukoliko Bošnjaci budu spremni na izmjene Zakona o zastavi imat ćemo rješenje”, kazao je Dodik.

Potom je kazao da on i Džaferović potpuno različito tumače Poslovnik o radu Predsjedništva BiH.
“Član 1 stav 3 Ustava kaže da je BiH sastavljena od dva ravnopravna entiteta. To što je ta stvar tako visoko u Ustavu istaknuta, dovoljno govori o važnosti onoga o čemu govorim”, kazao je Dodik.

Upitan šta će dalje biti ukoliko se sjednice nastave otkazivati, Dodik je poručio:

“Meni je manje stalo do te njihove Bosne nego njima. Ja imam pravo da odgodim sjednicu, ako ne žele videolinkom šta me briga. Neću da radim u uslovima kojje mi je neko nametnuo”, kazao je.

Na kraju je istakao da će do četvrtka stranke pismeno odstaviti ime mandatara.

“Mi imamo naš prijedlog. DNS nema svoj prijedlog i oni će podržati nas”, istakao je.

Prema ranijoj izjavi Šefika Džaferovića, on neće pristati da se sutrašnja sjednica održi videolinkom, te je izvjesno da će biti otkazana.

Klix.ba

Back to top button