Dodik upao u Čovićevu zamku: SNSD zadugo ostaje bez vlasti i zastave

Otkazivanjem današnjih konsultacija o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Milorad Dodik je upao u zamku koju je probosanskim strankama pravio Dragan Čović.
Na ovom portalu smo još prije ravno mjesec dana objavili kako je plan probosanskih stranaka obustava procesa formiranju vlasti na nivou BiH, sve dok se ne razriješi pitanje odluke CIK-a i popune Doma naroda FBIH, osnosno dok se ne konstituira vlast na nivou Federacije BiH.

Nakon što je Dodiku danas jasno dato do znanja da formiranja vlasti na nivou BiH neće biti sve dok njeno formiranje ne bude okončano u Federaciji, postalo je jasno da će upravo SNSD izvući najdeblji kraj , ali i da je priča o zastavama zapravo samo predstava za širu javnost.

Ovakav razvoj situacije će na duže vrijeme odgodti SNSD-ov ulazak u vlast na državnom nivou, a sada je već posve jasno da je Milorad Dodik postao talac nerazumnih zahtjeva Dragana Čovića. Naime, HDZ BiH trenutno konzumira vlast na svim nivoima dok SNSD ima potrebu da što prije u Vijeću ministara zamjeni kadrove SDS-a i PDP-a, Dragana Mektića, Mirka Šarovića i Igora Crnadka, te zamjenike iz ovih stranaka u Vijeću ministara, ali i njihove kadrove u državnim agencijama.

Dodik i Čović su se u sličnoj situaciji našli i nakon izbora 2014. godine, ali u suprotnim ulogama. Tada se Čoviću žurilo pa nije ispoštovao dogovor o vertikalnoj uspostavi vlasti skrojenoj od istih stranaka na svim nivoima, iako je to bio zajednički stav dvije stranke. Rezultat toga je bio četiri godine opozicije Dodikovog SNSD-a na državnom nivou. Dodik je kasnije poručio da shvata Čovića i njegovo nastojanje da HDZ što prije uđe u vlast na nivou Federacije BIH, gdje je bio opozicija u mandatu 2010. – 2014.

Tada je Čović interese HDZ-a stavio ispred interes strateškog partnera SNSD-a, dok se sada Dodik podrškom Čoviću našao između interesa SNSD-a i Republike Srpske i interesa HDZ-a.

(Vijesti.ba)

Back to top button