VUČIĆ: SADA JE SVE JASNO! Iza svega što rade Albanci stoje Sjedinjene Države, Velika Britanija, a oko vojske i Nemačka!

Foto: Printscreen

Predsednik Srbije obraća se javnosti posle obilaska jedinica vojske Srbije i sastanka sa ministrom odbrane i načelnikom generaštaba.

https://www.facebook.com/kuririnfo/videos/327897568044716/

– Danas je posle mnogo godina pretnji zvanično formirana tzv vojska Kosova. Albanci su pokazali da imi nije stalo do prava do pravde nego samo do sile i do napada na Srbiju.Srbija je uložila stravične napore da sačuva stabilnost i mir u čitavom regionu što nije bilo nimialo lako. MI smo upravo zbog toga prihvatili 2013. Briselski sporazum, u želji da pokažemo razum, i znajući da ćemo se pozivati na taj dokument jer ga druga strana neće poštovati, rekao je Vučić.

– Prištini ni dan danas ne pada na pamet da formira ZSO. Dok smo mi vodili dijalog u Briselu, a i posle toga, čak 19 zemalja je priznalo Kosovo, a smeta im što je 12 zemalja povuklo priznanje. Taj dijalog smo nastavili i želeli kompromis. Bio sam na meti kritike celokupne srpske javnosti zato što sam predlagao ono što sam mislio da je jedino logično rešenje, rekao je Vučić.

– Danas je potpuno jasno da Albanci i njihovi sponzori nisu nikad želeli dijalog. Danas je jasno da iza proglašenja vojske stoje SAD, Velika Britanija i Nemačka. Od prvog dana smo za takse govorili da je to nerazumna odluka, i za to su Albanci imali podršku, jer da nisu odmah bi bili zaustavljeni, rekao je Vučić.

Kako kaže, neki iz Evropske unije su počeli da izmišljaju neke činjenice i da lažu, dodajući da Albanci ništa od dogovorenog nisu ispunili.

– Mi smo sve svoje obaveze ispunili. Nije bilo dovoljno to što su takse uveli, ćutali su protestima Srba, čak su i ambasadori razni kritikovali to.

– Sve što su smislili suprotno je sa Rezolucijom 1244. Neka mi pokažu samo jedan akt zbog kojeg su to uradili! To ne postoji. Njihovo objašnjenje je da je Kosovo suverena država pa ima pravo na to. Našli su jednog Srbina koji će da rade za njih, ali nisu našli dve trećina Srba koji će da rade za njih, niti će ih naći. Srbi će da rade za svoj narod, a ne za vas, Amerikance ili bilo kog drugog. Po kom članu te tzv. suverene države ste doneli odluku o formiranju tzv. Vojske Kosova? Ne postoji čak ni u ilegalnopravnom prometu – ukazao je Vučić.

– Ti koji hoće da pregaze Srbiju, a sa kojima moramo da negujemo dobre odnose, oni su tražili neke izgovore, danas ništa ne traže, nego lažu. Pošto smo zaključili da je sve što su uradilu suprotno pravu, a i ugrozili mi i bezbednost, Srbija je uputila zahtev za održavanje hitnne sednice SB UN. Spreman sam da lično učestvujem na njoj, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da će Srbija pažljivo pratiti šta se dešava na Kosovu i čekati da Priština ukine svoje takse, a da ga ne interesuje da li će biti 10 odsto ili hiljadu odsto i da li će Priština uvoditi nove mere, jer su “prešli prag”.

– Moraće sve to da povuku i sve da se vrati u pređašnje stanje, da ne bude nikakvih taksi, a onda je Srbija spremna da razgovara, rekao je Vučić.

On je rekao da će Srbija raditi na daljem očuvanju mira, ali neće dopustiti “nove polazne pozicije u kojima će neko da Srbiji objasni kako je u redu da trči trku na sto metara i da pusti to što je neko već pretrčao četrdeset”.

– Nek se vrate na polaznu poziciju pa ćemo onda da trčimo i pokažemo da smo u stanju da ravnopravno učestvujemo a i da pobeđujemo”, rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, Priština bi u dijalog pošto je formirala vojsku.

– Šta još treba da uradimo – da vam damo pola Vojvodine i pirotski okrug i da kažemo uvedite i tu vojsku pa da budete zadovoljn.

Sve što su uradili, rekao je Vučić, suprotno je međunarodnom pravu, duhu dijaloga i njihovim internim “ilegalnim pripisima”.

Vučić je rekao da sponzori Kosova zameraju Srbiji što radi na poništavanju priznanja nezavisnosti Kosova, jer je po njima “gaziti Srbiju dobro delo”.

– Srbija, valjda, po njima, u pregovorima treba da učestvuje kao pile koje donosi svoju glavu na panj, a svako kome padne na pamet tu glavu može da odseče i još da kaže da je to mnogo lepo i pametno što je to uradio, rekao je Vučić.

On se obratio i Srbima na Kosmetu:

– Dragi prijatelji, znam koliko su tečki ovi dani za vas. Spokojan sam i miran er znam da smo sve učinili. Vi ne morate da brinete, Srbija će imati snage da vas zaštiti. Srbija se neće odreći svog naroda i svog dostojanstva ni ponosa. U budućnosti ću još jače da propagiran da ćemo sa svima ostalim u regionu nastojati da održavamo najbolje moguće odnose. Nisam došao u uniformi, nemamo koga da se plašimo, ali se nikoga ne bojimo, rekao je Vučić.

Tokom poslednja 24 časa sa Kosova stižu samo zabrinjavajuće informacije,prvo je tokom jučerašnjeg dana KFOR demonstrirao silu na severu Kosova, potom su u južnoj Mitrovici nepoznata lica pozivala na samoorganizovanje Albanaca i na kraju tokom popodneva Skupština takozvane države Kosovo donela je odluku o formiranju vojske.

(Kurir.rs)

Back to top button