Koalicija pet stranaka u TK pred raspadom: SBB šokirao pokušajem uvođenja PDA u vlast

Sada niti jedan rasplet situacije u TK nije isključen, pa čak ni manjinska vlada, a veoma važne odluke možda budu donesene već sutra

Formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu postalo je veoma upitno, a razlog je zahtjev SBB-a da se koaliciji koju napravilo pet stranaka, priključi i PDA Mirsada Kukića. Blok za formiranje vlasti u TK čine SDP sa deset mandata u Skupštini Tuzlanskog kantona, DF sa tri te SBB, Stranka za BiH i Naša stranka sa po dva zastupnika. To je ukupno 19, tek jedna ruka više od potrebnih 18 za većinu u skupštini. S obzirom da SBB ima dva zastupnika bez njih se vlast ne može formirati.

Iz pouzdanih izvora u Kantonalnom odboru SDP-a Tuzla saznajemo da je SBB iznio zahtjev da se PDA priključi koaliciji, jer kako je rečeno, te dvije stranke “idu u paketu”.

– Tačno je da je Bahrudin Hadžiefendić na sastanku prošlog utorka, rekao da SBB i PDA idu u paketu. Predstavnici druge četiri stranke odmah nakon toga održale su sastanak i svi smo zaključili da je ulazak PDA u vlast za nas neprihvatljiv. Sutra ćemo imati novi sastanak na kojem će biti i SBB i oni će se morati konačno izjasniti hoće li ostati pri tom zahtjevu – rekao je za Faktor Mirsad Čamdžić, predsjednik Regionalnog odbora Naše stranke Tuzla.

Potražili smo komentar i Bahrudina Hadžiefendića, predsjednika KO SBB-a Tuzla, koji nam se javio na telefon i rekao da je na sastanku, a nakon toga više nije odgovarao na pozive.

Sve to došlo je u momentu kada pet stranaka imaju potpisan okvirni sporazum o zajedničkom formiranju vlasti te usaglašen program djelovanja. Dakle nakon procesa pregovaranja koji je trajao skoro mjesec dana.

Iako je sve urađeno perfidno, čak i za bh. političke prilike, ovaj potez SBB-a u TK ne iznenađuje. PDA je podržala Fahrudina Radončića u veoma neuspješnoj kandidaturi za člana Predsjedništva BiH, a ove dvije stranke su prije dva dana u Zastupničkom domu BiH formirale zajednički klub zastupnika.

Također, ne zanemarimo činjenicu da u Vladi TK koja još uvijek aktivno djeluje, posebno kadrovski, sjede ministri iz PDA i SBB-a. Nakon izbora, PDA je uz asistenciju SBB-a zaposjela veliki broj važnih institucija, poput Kantonalne uprave civilne zaštite, Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, Službe za zapošljavanje te “ojačala” upravni odbor Zavoda zdravstvenog osiguranja koji kontrolira SBB. Ne zaboravimo da Univerzitetskim kliničkim centrom u Tuzli suveremno vlada Mirsad Kukić, jer je to institucija kakve on posebno voli, milionski budžet sa radnim mjestima koja se broje u hiljadama. Uz odluku o privremenom finasiranju na hitnu sjednicu Vlade TK poslani su finansijski planovi Službe za zapošljavanje i ZZO-a, koji su pod kontrolom PDA, odnosno SBB-a. Očito da se ništa nije dešavalo slučajno, nego je pripreman teren da kada dvije stranke “u paketu” uđu u novu Vladu TK, bude potpuno nebitno ko ima koliko ministarstava i premijera, jer je sve što je bitno već uveliko podijeljeno.

Sada niti jedan rasplet situacije u TK nije isključen, pa čak ni manjinska vlada, a veoma važne odluke možda budu donesene već sutra.

Izvor:
Faktor

Back to top button