Slovenija: Više od 90 posto migranata odlazi prije dobivanja azila

U Sloveniji je ove godine međunarodnu zaštitu zatražilo 2.803 migranata, ali je više od 90 posto od tog broja u međuvremenu samovoljno napustilo državu i otišlo u druge evropske zemlje, kazala je u utorak Mojca Špet-Potočar, direktorica Vladina ureda za snabdijevanje i integraciju migranata.
– Slovenija im nije ciljna država, a njihova je vlastita odluka da tako postupe, tome se ne možemo suprotstaviti – kazala je na konferenciji za novinare predstavljajući djelatnost te ustanove povodom Međunarodnog dana migranata.

Dodala da je broj onih tražitelja azila koji se tako odlučuju porastao za deset posto u odnosu na lani i da se za napuštanje Slovenije sada odlučuje i do 95 posto onih koji su prije toga zatražili azil.

Spomenuti ured slovenske vlade zadužen je među ostalim da, u saradnji s policijom, radi na osnivanju prihvatnih centara u pograničnim općinama koji bi počinjali s radom u slučaju veće migracijske krize. U njima bi postupke s migrantima policija bila dužna okončati u najviše 72 sata, nakon čega bi se vraćali preko granice ili upućivali u azilna prihvatilišta ako zatraže međunarodnu zaštitu.

U Sloveniji se trenutno nalazi 255 osoba iz trećih država koje su zatražile azil, ali ga još nisu dobile, a međunarodna zaštita od 1991. do sada dodijeljena je 808 stranaca, kazala je Špet-Potočar, prenose agencije.

Kao ključne zadaće ureda za snabdijevanje i integraciju migranata navela je provođenje konkursa za opremu budućih prihvatnih centara, traženje rješenja za nastanjivanje maloljetnih migranata bez pratnje i njihovu uspješnu integraciju u društvo, ali i izradu cjelovite strategije integriranja migranata kojima je odobren azil.

(FENA/Amila Alijagić)

Back to top button