Elektroprivreda BiH: Kada će električni taksiji na ulice?

U Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja TK danas je održan sastanak na kojem su, pored domaćina, učešće uzeli predstavnici tuzlanskih taksista i Elektroprivrede BiH
Električnih vozila sve više u razvijenim zemljama FOTO: ILUSTRACIJA

U BiH imamo desetak javnih punionica za električna vozila, a u 2017. godini registrirano je samo 13 vozila na električni pogon. Broj hibrida, odnosno vozila koja kombiniraju električni i benzinski pogon, iznosi tek 290, pa naša u zemlja u ovom segmentu bitno zaostaje za zemljama EU. Ipak, u Elektroprivredi BiH već razmišljaju o ovom segmentu kao razvojnoj mogućnosti, a jedan od koraka u tom pravcu možda će biti taksi vozila na električni pogon u Tuzli.

– To je tehnologija koja će pokucati na naša vrata. U Evropi imate preko milion električnih vozila i oko 150 hiljada punionica. Elektroprivreda je svesna tih trendova i oformili smo tim za pitanja elektromobilnosti – kaže Suada Penava, voditeljica Tima za razvoj elektromobilnosti Elektroprivrede BiH.

Ona naglašava da je prvi cilj animirati javnost, ali i napraviti infrastrukturu, onosno mrežu punionica.

– Mi gradimo punionice u našim regionalnim podružnicama, a između ostalog, jedna će biti izgrađena u Tuzli. To radimo prvenstveno za svoje potrebe, ali smo otvoreni i za partnere u lokalnim zajednicama. Pozitivno je da imamo taksiste u Tuzli zainteresirane za elektromobilnost – dodaje Suada Penava.

U Ministarstvu trgovine, turizma i saobraćaja TK danas je održan sastanak na kojem su, pored domaćina, učešće uzeli predstavnici tuzlanskih taksista i Elektroprivrede BiH.

Inače, kada je u pitanju cijena, električna vozila su za bh. standard poprilično skupa, dok punionice nisu, jer jedna košta oko 7.000 KM.

Predstavnik privatnih taksi prijevoznika iz Tuzle Anto Krešić, kaže da zagađenje zraka na tuzlanskom području, ali i generalno visoka cijena nafte, razlog da se ozbiljno počne razmišljati o električnim vozilima.

– Prvi preduslov je da se napravi infrastruktura, odnosno punionice, a na nama poslodavcima je da iznađemo način da dođemo do tih automobila koji su za nas skupi. Taksi prijevoz je opterećen velikim nametima, bit će teško napraviti taj korak, ali smatramo da država treba da ponudi neki vid subvencija kaže Krešić.


O mreži punionica koja bi zadovoljila taksiste, Krešić kaže da je potrebno deset puta više punionica, nego što ima sada benzinskih pumpi. Dodaje da ćemo u budućnosti imati punjenja koja će trajati do 30 minuta, a sada taj proces traje i do dva sata.

– Mi smo prvaci u BiH po zagađenosti zraka, a automobili su treći uzročnik tog zagađenja. Krajnje je vrijeme da počnemo pričati o elektromobilnosti, kao jednom vidu borbe protiv zraka opasnog po zdravlje – kaže Mirsad Gluhić, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK.

Ministar dodaje da je potrebno mnogo zakona promijeniti da bi došli do većeg pomaka i niko ne treba očekivati da će to zaživjeti u 2019. godini, ali neko mora biti pionir na tom polju.

Prestavnici Elektroprivrede BiH danas su izrazili veliku spremnost da budu nosioci aktivnosti izgradnje električnih punionica u TK uz partnerstvo kako sa lokalnim vlastima i kantonalnim inistitucijama. Izgradnja mreže punionica predstavlja osnovni preduslov za ozbiljniju upotrebu električnih vozila na području TK, zaključeno je danas.

Izvor:
Faktor

Back to top button