U čemu se voze članovi Predsjedništva BiH: Dodik u Mercedesu, Komšić i Džaferović u Passatu

Osim po „entitetskom“ vozilu, Dodik se od kolega razlikuje i po tome što još ne koristi osiguranje i pratnju DKPT-a

Predsjedništvo BiH u novu godinu ulazi sa 36 automobila, od kojih su čak 24 na raspolaganju za tri kabineta članova Predsjedništva BiH. U ostalima se voze članovi Sekretarijata kolektivnog šefa države.

Budžetski novac

U voznom parku Predsjedništva dominiraju automobili VW – Passat, nekoliko novijih modela Audija i Škoda. Među najnovijim automobilima na parkingu ove institucije su dva Passata 8 i dvije Škode SuperB nabavljeni prošle godine i za koje je ukupno izdvojeno 239.795 KM. Saznajemo da se, otkako su preuzeli dužnost članova Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović uglavnom voze u Passatima 8.

S druge strane, Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, i preuzimanjem nove pozicije ostao je vjeran Mercedesu S, koji je koristio i dok je bio na funkciji predsjednika RS i taj automobil nije u vlasništvu Predsjedništva BiH.

Ranije je objavljeno da je automobil u kojem se vozi Dodik koštao 250.000 KM i da je trenutno najskuplje vozilo plaćeno budžetskim novcem u BiH.

Pitanje osiguranja

Dodik se, osim po „entitetskom“ vozilu, od svojih kolega u Predsjedništvu BiH razlikuje i po tome što još ne koristi osiguranje i pratnju Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH, te ga još osiguravaju policajci iz RS.

No, oni u zgradu Državnog predsjedništva ne mogu unositi oružje, nego ga ostavljaju na ulazu. Kako saznaje „Avaz“, pitanje Dodikovog osiguranja trebalo bi biti tema sastanka planiranog nakon Nove godine i praznika u RS.

Pravo 24 sata

Osim članova Predsjedništva BiH, pravo na korištenje automobila 24 sata u toj instituciji imaju šefovi kabineta i generalni sekretar. Državni revizori pri finansijskoj kontroli poslovanja kolektivnog šefa države često su upozoravali na ogromne troškove upotrebe službenih vozila.

AVAZ

Back to top button