SDP i DF odgovorili Čoviću: Prvo vlast u Federaciji

Temeljni princip je da se prvo mora riješiti pitanje uspostave vlasti u FBiH, odnosno pitanje izbora Doma naroda Parlamenta FBiH u skladu sa Ustavom FBiH i Izbornim zakonom BiH, ali i Dejtonskim mirovnim sporazumom, jer sve je to prekršeno odlukom CIK BiH, kategoričan je delegat iz reda ostalih u Parlamentu FBiH Aner Žuljević (SDP BiH).
U izjavi za Vijesti.ba, on potcrtava da SDP BiH ne pvristaje na podjelu BiH na tri etničke državice, koju “nameće CIK svojim odlukama, a prema nalogu HDZ i SNSD”.

“Neka ne misle da im ovo može proći i neka pogotovo budu svjesni svih opasnosti koje postoje, ako ćemo sada praviti sistem u kojem institucije ne poštuju Ustav i zakone”, upozorava Žuljević.
On poziva sve probosanske snage, a prije svega SDA, da zauzmu jedinstven stav u vezi sa ovim pitanjem.

“Pristajanje na formiranje vlasti protivno Ustavu i neuvažavanjem popisa iz 1991. godine je legalizacija rezultata genocida, etničkog čišćenja i udruženih zločinačkih poduhvata. Pristajanje na uvažavanje i legalizaciju rezultata zločina je izdaja BiH”, smatra Žuljević.

Kako naglašava, između države i vlasti, mora se izabrati država i interes BiH kao multietničke zemlje.

Osvrnuo se na izjavu predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragana Čovića kako je izvjesno da će izvršna vlast na nivou BiH biti formirana do kraja januara, te da će to biti slučaj i sa najvećim brojem kantona, ali kada je u pitanju federalna vlast, ponovio je da je uslov za to izmjena izbornog zakonodavstva BiH.

“Izbor Doma naroda Parlamenta FBiH mnogo je važnije pitanje od pukog formiranja vlasti o kojem Čović priča. Imali smo mi tu vlast protekle četiri godine koja nam se najavljuje, tako da svi dobro znamo kako je to katastrofalno izgledalo”, kaže Žuljević.

Predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a Dragan Čović ponovo izražava lične želje kao stavove na koji način će se formirati vlast, rekao je za Vijesti.ba potpredsjednik FBiH Milan Dunović (DF), komentarišući uslovljavanje formiranja vlasti na nivou FBiH izmjenama Izbornog zakona BiH.

Potpredsjednik FBiH ističe da je Čovićeva želja da se Vijeće ministara BiH formira što prije potpuno legitimna ako zanemarimo motiv.

“Naime, motiv je da se Vijeće ministara BiH formira prije Vlade FBiH kako bi se uspostavila kontrola koalicionih partnera na državnom nivou, a FBiH da stoji. Čović to radi na način da sada govori o tome da će se provesti Uputstvo koje je usvojio CIK BiH o popuni federalnog Doma naroda, ali da i dalje postoji uslov za izmjene Izbornog zakona BiH”, ističe Dunović.

Prema njegovim riječima, prvi problem je u tome što je Uputstvo CIK-a BiH protivustavno.

“Prekršen je Ustav FBiH i potpuno je izignorisan Aneks 7 Dejtonskog sporazuma”, konstatuje naš sagovornik, te podsjeća da će član Predsjedništva BiH Željko Komšić pokrenuti pitanje ocjene ustavnosti spornog dokumenta pred Ustavnim sudom BiH.

Drugi problem, dodaje, leži u tome što se ponovo formiranje vlasti uslovljava izmjenom Izbornog zakona BiH i to samo u odredbama koje Čoviću odgovaraju.

Niti u jednom momentu Čović ne govori o presudi Suda za ljudska prava u Strasburu po apelacijama ‘Sejdić-Finci’, ‘Zornić’, ‘Pilav’ i ‘Šlaka’. Dakle, bitno je samo da se riješe problemi jedne političke stranke, odnosno HDZ-a BiH. Takođe, Čović ne pominje ni Klub Srba u Parlamentu FBiH, koji bi ponovo mogao biti nepopunjen”, potcrtava Dunović, uz porulu da predsjednik HDZ-a BiH selektivno definiše probleme.

Naš sagovornik smatra da je od ključne važnosti konstituisati vlast na nivou FBiH prije formiranja Vijeća ministara BiH, ali da to mora biti zasnovano na principima ustavnosti.

“Čovićevo insistiranje na formiranju Vijeća ministara BiH ne rješava sve probleme na državnom nivou. Naime, ključni faktor za formiranje državne vlasti u punom kapacitetu je vlast na nivo FBiH, budući da federalni Dom naroda potvrđuje delegate iz FBiH za državni Dom naroda. Dakle, dok ne formiramo federalno vlast, imamo blokade i na nivou BiH. Šta znači formirati Vijeće ministara BiH potvrdom u Predstavničkom domu državnog Parlamenta, ako nemamo Dom naroda BiH? U tom slučaju ne postoji mogućnost daljeg usvajanja zakona i bilo kakvog napretka BiH”, zaključuje Dunović u razgovoru za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba)

Back to top button