Vučić: Dodik je nekad na mitinzima govorio protiv mene. Nemam pravo da mu naređujem, ali…

Srbija je pomagala u izgradnji škola, bolnica, vrtića, puteva, autoputa, a mnogo toga je u planu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u novogodišnjem intervjuu za portal Espreso.rs izjavio je, između ostalog, da je aktuelni predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik na mitinzima govorio protiv njega, ali da su nakon toga postigli dogovor.

Jedna od gorućih tema proteklih dana je sve ono što se dešava u Banja Luci na protestima pod nazivom “Pravda za Davida”. Kako ste vi kao čovjek, a onda i kao političar reagovali kad ste vidjeli da su uhapšeni roditelji tog momka?

– Dovodite me u situaciju da kao predsjednik Srbije komentarišem nešto što ne bi trebalo da komentarišem i nije prijatno. Nemam ni namjeru, ni želju, ni mogućnost da se miješam u rad organa Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Želim Republici Srpskoj stabilnost, mir i dobru budućnost, kazao je Vučić te dodao da je uvjeren da će Dodik naći rješenja “o porodici koja je neutješna, koja je izgubila sina i da će oni u budućnosti naći spokoj i mir i znati šta se desilo s njihovim djetetom, jer strašno je teško reći nekom ko je izgubio svoje dijete da nikad neće saznati kako ga je izgubio”.

Kad kažete “teško”, da li u taj korpus teških rečenica spada i ono što je Milorad Dodik rekao, da Velika Britanija kroz ovaj slučaj pokušava da ruši njega, a onda i vas? Da li je ta izjava primjerena?

– Vi mene sad pitate da analiziram izjave Milorada Dodika. Dodik je bio predsjednik Republike Srpske, pa je bio predsjednik Vlade, sad je predsjedavajući u Predsedništvu BiH. Ne zaboravite jednu stvar oko koje smo postigli dogovor. Dodik je nekad na mitinzima govorio protiv mene. Ali kad sam postao predsjednik Vlade, mi smo napravili dogovor. Mi smo napravili dogovor da Srbija mora da pomaže Republici Srpskoj i Srbija je pomogla u teškom trenutku, Dodik to zna. Srbija je pomagala u izgradnji škola, bolnica, vrtića, puteva, autoputa, a mnogo toga je u planu. Mi imamo dogovor da nikad više, kao nepisano pravilo, a kao u zakon da je upisano, da nikad Republika Srbija ne ide protiv Srpske, niti da Srpska ide protiv Srbije. Molim vas da to pokušate da razumijete kao strateško opredjeljenje koje mora da izdrži mnoga iskušenja. Nemam pravo da mu naređujem, ali imam pravo da ga saslušam i da ga molim i kažem mu: “Mile, dragi prijatelju, samo da bude mir”, ali da mu kažem više od toga nema smisla. Uvijek sam speman da čujem: “Aleksandre, molim te, možeš li to i to”. Takvo poštovanje koje gajiš prema Repubici Srpskoj ti ne daje mogućnost i pravo da budeš tutor, niti da tražiš nešto više od toga. Mislim da je to svakom jasno, zaključio je Vučić.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/dg)

Back to top button