Savjetnik Dodika u obraćanju Stanivukoviću: Slušaj me klovnu šta ti sprema CIA (VIDEO)

Pomaka u slućaju Davida Dragičevića nema. S druge strane, ovih dana bh. javnost svjedočila je sistematskim okupljanjima onih koji su javno pružali podršku ili bili dijelom grupe Pravda za Davida.

Umjesto da se nadležni bave mučnom zagonetkom čije bi rješenje obznanilo ko je izvršilac (i eventualni nalogodavac) ubistva Dragičevića, medijski prostor u posljednje vrijeme sve više ispunjavaju težnje predstavnika vlasti da analiziraju i utvrde ko se i iz kojeg razloga pojavljivao na ulicama Banjaluke na protestima grupe Pravda za Davida.

Gosti Nikoline Veljović u prvoj ovogodišnjoj Kopči bili su profesor Srđan Perišić koji je i na funkciji savjetnika u uredu predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika, profesor Jasmin Ahić i političar Draško Stanivuković.

Perišić je na samom početku emisije eskivirao dati odgovor na direktno pitanje Nikoline Veljović, da li smatra zaista ključnim pitanjem dati odgovor na pitanje o identitetu ubice Davida Dragičevića, naglasivši da je to pitanje za Tužilaštvo i da, umjesto da protesti budu usmjereni ka sudskoj grani vlasti, oni su usmjereni na traženje odgovora od izvršne vlasti, gdje se, između ostalog, pokušava satanizovati Milorad Dodik.

“On je veoma popularan političar, najpopularniji u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini. Mnogi tu popularnost i harizmu koju nosi žele da predstave kao apsolutnu moć. Ja vam mogu reći da on tu apsolutnu moć ne poseduje”, rekao je Perišić.

Perišić Pravdu za Davida karakteriše kao ‘parapolitički pokret od maja prošle godine’.

Nikolina Veljović postavila je pitanje o akciji policije 25. decembra, odnosno da li je policija u Banjaluci tog dana bila pod direktnom ingerencijom Milorada Dodika. Nakon što je naglasio da policija nije reagirala nijednom u devet mjeseci protesta prije 25. decembra, Perišić je nastavio: “Policija je trpjela devet mjeseci. Ja da sam ministar policije, ja bih to uradio ranije. Devet mjeseci mi gledamo nelegalne demonstracije.”

Perišić otvaranje završava zaključkom da je Dragan Lukač uradio sve što je mogao uraditi da bi se riješio slučaj Dragičević, ali da to nije u interesu onih koji manipulišu roditeljima Davida Dragičevića.

Profesor Ahić je primijetio razrađenost u sistemu razbijanja demonstracija koje je nastupilo 25. decembra.

“Jasno se vide sve taktičke varijante u kojima će se nelegalne demonstracije prvenstveno mirno, a onda kasnije ako dođe do incidenata, uz sredstva prisile koje policija ima i zakonski je dužna da upotrijebi, te demonstracije dovesti, pod navodnim znacima, do kraja. Šta je produkt tih demonstracija? Onaj posljednji feedback koji je neko osmislio u toj akciji, to je ovaj kontraproduktivni – razbijanje na manje grupe. Zabrana daljih demonstracija bez saglasnosti, o kojima ste vi [Perišić] govorili, je dovela do toga da se pojavio još veći javni revolt, pa sada i prema policiji, koja mora izvršavati naredbe okružnog tužilaštva”, rekao je Ahić.

Ahić nije htio špekulisati o eventualnom prekoračenju sile 25. decembra.

“To se mora utvrditi”, rekao je Ahić i nastavio: “Po onome što snimci pokazuju, što će se utvrditi, u određenim segmentima prema demonstrantima koji su bili stariji i djeca, tu je možda došlo do prekoračenja, ali zaista je vrlo nezgodno, ne želim komentarisati…”

Iz Banjaluke se video-linkom u Kopču uključio i Draško Stanivuković koji je na direktno pitanje da li je planirao upad u zgradu RTRS-a i državni udar odgovorio: “Dosad se pokazalo da ono što planiram, to i uradim.”

“Ispred Javnog servisa je bila masa ljudi. Vrata Javnog servisa su se sama otvarala i zatvarala. Pa zašto niko nije ušao ako je planirano? (…) Jasno je da nije bilo planirano. Jasno je da je to politički progon, politička manipulacija, da to Javni servis jadni, kojeg svi plaćamo, radi”, kaže Stanivuković.

Otkazivanja novogodišnjeg programa Stanivuković smatra neosnovanim.

“Priča se o otkazivanju Nove godine. Pa u Parizu je bio masakr, to je masakr. Bilo je mrtvih ljudi, pa održana Nova godina. Ovdje se sve diže na deseti nivo, izmišljaju se stvari. Ne smatram se krivim”, izjavio je Stanivuković u Kopči.

Perišić je demantovao da je bilo ko iz vlasti, uključujući i ured Milorada Dodika, koristio terminologiju državni udar.

“To je došlo iz okruženja Stanivukovića i okruženja samih članova Pravda za Davida. Konkretno je to saopštio jučer Njegoš Tomić koji se krije i on je iz te Pravde za Davida”, govori Perišić, koji naglašava da je pogrešna terminologija iskorištena u neznanju, ali da postoje drugačije tendencije: “Itekako se u posljednjih devet mjeseci radilo o pokušaju prevrata u Republici Srpskoj. (…) Niko iz vlasti ne tvrdi da je pokušaj državnog udara, mi nismo blesavi. Oni sami tvrde da su nešto dan, dva, tri, ovih dana pokušavali, nisu se složili, nisu dobili podršku stranaca koji su izgubili poslije izbora. Našli su se u nerješenoj situaciji i sada vidimo kako su podijeljeni.”

Draško Stanivuković je oštro reagirao na komentar Perišića.

“Vi pričate o Njegošu Tomiću. Vi niste informisani. Taj čovjek nije član grupe Pravda za Davida. Niko ne zna čiji je, pao sa Marsa. (…) Koji crni stranci? Pa nađite jednog stranca koji je mene platio. Pa Vi ste tako došli na vlast, Vi primate novac od institucija Republike Srpske!”

Perišić je Stanivukovića optužio za skupljanje političkih poena.

“Vi sve vrijeme zloupotrebljavate porodicu Dragičević. Devet mjeseci dobijate političke poene na osnovu te tragične smrti. (…) Vi ste na politici vašoj, koju ste gradili na smrti tog Davida, vi ste gradili svoj politički uspjeh, vi treba da se stidite radi toga”, rekao je Perišić, a onda ponovo sugerisao o povezanosti Stanivukovića i stranih službi: “Vi ste pijun stranaca, da li svjesni ili nesvjesni. Vi ste pijun, jedan tragikomični klovn!”

Smirivši situaciju u studiju, Nikolina Veljović je napomenula profesora Perišića da teorija u umiješanosti stranaca u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine se veoma često može čuti i u govorima Milorada Dodika, pa je upitala da li postoje konkretni dokazi. Konkretne činjenice ponovo nisu date, a Perišić je rekao sljedeće: “To je društvo koje stoji oko njih. Ono je veoma šaroliko. Taj Britanac, taj stranac koji stupa sa njima u kontakt ne radi to direktno. Radi preko naših ljudi, blogera, nekih političara.”

Kao vizuelni dokaz u prilog tvrdnji da je Pravda za Davida pokrenula ‘neuspješnu Obojenu revoluciju’, Perišić navodi stiliziranu drvenu šaku koja je, kako kaže, simbol koji svaki ‘priučeni čovjek koji čita novine’ može prepoznati još od 5.10.2000. godine, te da je to zapravo dokaz povezanosti stranaca i Pravde za Davida. Dodatni dokazi, na ponovni upit, nisu ponuđeni.

Stanivuković je u svom obraćanju u Kopči zadržao mirnoću, a isprovocirani Perišić na samom kraju poručio je Stanivukoviću da se najviše treba plašiti “svojih”, jer je ‘poznato da CIA ubija svoje igrače’.

Cik-media.com

Back to top button