GREŠKE KOJE SE NAJČEŠĆE PRAVE PRILIKOM KUHANJA TJESTENINE

Ove greške najčešće pravimo prilikom kuhanja tjestenine.

Lonac za kuhanje nije dovoljno velikKoristeći manji lonac znači da ćete potrošiti manje vode, koja će prokuhati brže pa će i jelo biti brže gotovo. Međutim, tjestenina treba mnogo više vode i prostora kako bi se ravnomjerno skuhala. Ako je prenatrpate u lonac, vjerovatno ćete dobiti hrpu ljepljive polu-kuhane tjestenine.

Ne solite vodu u kojoj se kuha tjestenina

Sigurno ne pečete piletinu ili dinstate povrće bez soli, stoga ni tjesteninu ne trebate tretirati drugačije. Dodavanjem soli u vodu prilikom kuhanja omogućit ćete tjestenini da upije malo soli što će poboljšati njen ukus. Ne brinite se neće upiti svu količinu soli koju stavite.

Dodajte ulje u vodu

Dodavanjem ulja u vodu za kuhanje spriječit ćete da se komadi tjestenine međusobno zalijepe, ali ovaj trik radi predobro. Morate znati da ne treba pretjerivati jer tjestenina mora biti barem malo ljepljiva kako bi se umak zadržao na njoj. U suprotnom vaše jelo s tjesteninom neće biti naročito ukusno.

Držite se uputa s pakovanja

Vrijeme kuhanja koje piše na pakovanju je broj koji se treba otprilike pratiti, ali ga se nemojte slijepo držati. Ako želite da vam tjestenina bude mekana, kuhajte je nekoliko minuta duže, a ukoliko želite al dente tjesteninu sklonite je s vatre nekoliko minuta ranije, prenosi Azra.ba.

Ispirete tjesteninu nakon kuhanja

Kada svježe kuhanu tjesteninu stavite pod mlaz vode, sav ljepljivi škrob koji se ispustio kuhanjem jednostavno će nestati. Zbog toga umak koji ste pripremili se neće zalijepiti za tjesteninu na pravi način, pa umjesto toga svježe skuhanu tjesteninu odmah ubacite u umak.

(Hayat/Foto: Ilustracija)

Back to top button