Donesena odluka o izmjeni nastavnog plana vezanog za B/H/S jezik u Kantonu Sarajevo

Ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Zineta Bogunić donijela je Odluku o izmjeni Nastavnog plana za osnovnu školu u dijelu koji se odnosi na naziv nastavnog predmeta Bosanski jezik i književnost/Hrvatski jezik i književnost/Srpski jezik i književnost.
“U nastavnom planu i programu za osnovnu školu odobrenu od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo mijenja se naziv predmeta. Naziv nastavnog predmeta Bosanski jezik i književnost/Hrvatski jezik i književnost/Srpski jezik i književnost mijenja se i glasi Bosanski jezik i književnost, Hrvatski jezik i književnost, Srpski jezik i književnost”, stoji u odluci koja će se primjenjivati od 16. januara 2019. godine.

Odluka je uslijedila nakon što je ministrica Bogunić 15. januara održala konferenciju za novinare saopćivši da nijedno dijete neće ostati bez uvjerenja i da će njihovim roditeljima biti ponuđena i četvrta opcija kada je riječ o izjašnjavanju o jeziku, a koja glasi: “Bosanski jezik i književnost, hrvatski jezik i književnost, srpski jezik i književnost”.

Najavila je da će djeca dobiti svjedočanstva za nekoliko dana i izrazila veliko žaljenje zbog nastale situacije, izvinivši se svim učenicima i roditeljima koji su u petak i ponedjeljak bili ogorčeni jer su dobili informaciju da ne dolaze po svjedočanstva s obzirom na to da se nisu izjasnili za jezičku opciju.

KLIX

Back to top button