Dodik se požalio Putinu: Bošnjaci nas uslovljavaju putem ka NATO-u

Tokom posjete predsjednika Rusije Vladimira Putina Srbiji, priliku za susret s njim iskoristio je i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović. Tokom kratkog susreta Putinu su se požalili na sporo formiranje vlasti na nivou BiH okrivljujući Bošnjake da uslovljavaju putem ka NATO savezu.
Putin je na početku susreta čestitao izbornu pobjedu Dodiku te izrazio želju za sprovođenje određenih projekata.

Svoje kratko vrijeme za obraćanje ruskom predsjedniku Dodik je iskoristio da istakne zastoj u formiranju državne vlasti.

“U BiH se stalno nešto uslovljava. Bošnjačka strana formiranje vlasti uslovljava prihvatanjem NATO puta BiH, što mi odlučno odbijamo, tako da će primjena izbornih rezultata potrajati”, rekao je Dodik.

On je istakao da je u toku realizacija zajedničkih projekata u oblasti energetike.
Dodik je naglasio važnost nastavka proizvodnje u rafineriji nafte u Brodu, ali i učešće ruskih kompanija u rekonstrukciji dvije termoelektrane.

Predsjednica RS-a poručila je da sa Rusijom ima mnogo zajedničkih projekata i da je važno zadržati dobar nivo razumijevanja i širiti saradnju.

Milorad Dodik je ranije poručio da je u Beogradu u privatnoj posjeti, a ne kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, iako je u poleđini bila državna zastava BiH.

Milorad Dodik je na ovaj način nastavio raditi i isticati protivljenje NATO putu naše države, uprkos jasnim opredjeljenjima BiH za NATO integracije. Nedavno je i američki državni sekretar Mike Pompeo pisao Predsjedništvu BiH s ciljem podsticaja da podrže usvajanje godišnjeg nacionalnog programa za aktivaciju MAP-a.

Ostaje da se vidi da li će SAD pripremiti neke nove, strožije sankcije Dodiku, ukoliko bude opstruirao put naše zemlje ka Alijansi.

Klix.ba

mgid.com, 289198, DIRECT, d4c29acad76ce94f