Zaštitar priznao da je namjerno zapalio Murex u Srebreniku i ukrao 14.000 KM

Četrdesettrogodišnji Omer Đikanović iz Sebrenika jučer je je priznao da je kao zaštitar namjerno podmetnuo požar u kompaniji Murex u Špionici kod Srebrenika te da je ukrao skoro 14.000 konvertibilnih maraka.

Četrdesettrogodišnji Omer Đikanović iz Sebrenika jučer je je priznao da je kao zaštitar namjerno podmetnuo požar u kompaniji Murex u Špionici kod Srebrenika te da je ukrao skoro 14.000 konvertibilnih maraka.

Kako je potvrđeno za Klix.ba iz Tužilaštva TK, jučer je u Kantonalnom sudu u Tuzli počelo suđenje Omeru Đikanoviću, koji je na prvom ročištu priznao izvršenje krivičnih djela u cijelosti, odnosno tešku krađu i podmetanje požara u kompaniji Murex u Špionici kod Srebenika.
Kantonalni sud u Tuzli ranije je potvrdio optužnicu Tužilaštva TK u kojoj je navedeno da je Đikanović 17. septembra prošle godine izvršio pljačku kompanije Murex, a nakon toga podmetnuo požar u kojem je prouzrokovana šteta od skoro četiri miliona KM.

Prema detaljima optužnice, Đikanović je 17. septembra u večernjim satima, radeći kao čuvar u Murexu, uz pomoć različitog alata otvorio metalnu kasu te provalio na još dva mjesta u firmi i otuđio skoro 14.000 KM.

Nakon izvršenja ovog krivičnog djela, on je na plinsku bocu stavio plamenik i postavio ga između drvenih greda, upalio ga i izazvao požar u objektu u kojem je uništena roba u prijavljenoj vrijednosti većoj od milion KM.

Također je izazvana šteta na samom objektu, kao i u uništenoj opremi koja je procijenjena na skoro tri miliona KM.

Prava drama se počela odvijati u krugu ovog objekta, a Đikanoviću se izgubio svaki trag. Nekoliko verzija događaja je postojalo, među kojima i da je on kidnapovan, ali je na kraju potvrđeno da je sam pobjegao i to sa službenim automobilom kompanije.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova TK su u saradnji s kolegama iz Višegrada 21. septembra prošle godine na području Višegrada pronašli ukradeni automobil.

Đikanović je nakon mjesec i po dana potrage pronađen i uhapšen, a nakon ispitivanja u Tužilaštvu TK određen mu je pritvor.

Suđenje u ovom predmetu počelo je jučer, a Đikanović je priznao krivicu.

Preuzeto sa Klix.ba

Back to top button