Mirsad “Migen” Hasanović čovjek koji nedostaje izvornoj pjesmi

Bio je jedan od brojnih koji su pjevali izvornu pjesmu, ali je bio među rijetkima koji svoju ljubav prema izvornoj pjesmi nije komercializovao.

Mirsad Migen Hasanović bio je rodom iz Pobudja (selo u blizini Konjević Polja). Ljubiteljima izvorne muzike postaje prepoznatljiv u vrijeme ratnih dešavanja odakle i počinje njegova izvorna karijera. Sa svojim najboljim prijateljem postaje jedan od najpopularnijih izvornjaka u opkoljenoj Srebrenici, (ime prijatelja nećemo navoditi jer ostavljamo prostor da se napiše nešto o njima kao grupi).

U ratom zahvaćenom Pobudju kao pripadnik ARBiH, sa prijateljem Alijom Dedićem pjesmom je odlazio i dolazio sa prvih linija fronta. Izvorna pjesma se mogla čuti čak iz rovova, što je mnogima davalo snagu i moral, jer ipak pjesma čini da se čovjek i u najtežim trenutcima osjeća bolje i sigurnije. Ubrzo nakon početka rata napisane su pjesme poginulim herojima i općenito o stanju naroda, koje je Migen sa svojim prijateljem donosio na tako lijep način da je bilo milina slušati.


Migen i Zekir
Nakon pada teritorije Konjević Polja, karijera ovog izvrsnog izvronjaka poprima nove oblike. Sa ove vremenske distance može se činit malo “ludo” ali u Srebrenici izvorna muzika na neki način doživljava svoj procvat. Tamo gdje su i stali u Pobudju, nastavili su u Srebrenici. I danas oni stari sa nostalgijom se sjećaju izvornjačkih sijela na kojima je pjevao Migen.

Snimak koji je nastao u Žepi za vrijeme rata. Migen i Zekir.
U toku opsade Srebrenice jedno vrijeme odlazilo se u Žepu po hranu, kako pričaju uz izvornu pjesmu se pješačilo prema Žepi i nazad, što je trajalo po nekoliko sati, a prolazilo se kroz teritorije pod kontrolom neprijatelja. I u Žepi je Migen bio rado viđen gost i mnogi su ga željeli čuti kako pjeva.

Nakon pada Srebrenice i dolaska na slobodnu tuzlansku teritoriju Migen zajedno sa Mirsadom Derviševićem osniva grupu “Zvuci Podrinja” i postaju jedna od prepoznatljivih izvornih grupa.


Zvuci Podrinja 1999. godine.
Iz kojeg razloga se desio razlaz sa Zvucima Podrinja nije nam poznat, osim da možemo da predpostavimo da se Migen nije uklapao u vrijeme koje je dolazilo. Ipak je on bio izvornjak u duši, nije on bio spreman da trpi sve ono što donosi profesionalizam i prilagođavanje narodu na uštrb svoje posebenosti, što je svakako Migen bio.


Mirsad Dervišević Mirsad Migen Hasanović
Naravno nismo zaboravili prvi album nakon rata koji je snimio sa svoji najboljim prijateljem Zekirom Mustafićem ali o tome neke druge prilike.
Migen je imao nekoliko zapaženih albuma sa grupom “Veseli Dijamanti”, s kojima nažalost nismo ostvarili kontakt prije objavljivanja ovog članka da bi vam mogli iz prve ruke prenijeti kako je ta saradnja tekla.

Pisat ćemo o Migenu uskoro više.

Hej napusti me moj pravi jarane,
a bio si smoje desne strane.
Uvijek dobro među nama bilo,
sad se slomi moje desno krilo.
Hej kad smo htjeli pjesmu zapjevati,
volio si sdesne strane stati.
Da bi čuo ti zvuke šargije,
nikad više kao što je prije.
Nit će biti kao što je bilo,
jer se slomi moje desno krilo.

Nije malo šest godina dana,
ne bi pjesme od starih jarana.
Srce steže a duša zajeca,
bolan leža četiri mjeseca.
Da sačeka još desetak dana,
da se vide dvojica jarana.
Osta suza niz lice da teče,
Allahovo bješe brate preče.
Ti preseli ja ne stigo brate,
sve dok živim sjećaću se na te.
Možda si mi nešta reči imo,
da se halalimo.
Sve ti halal na ovome svijetu,
i želim ti mjesto u Dženetu.

Pjesma koju je Zekir Mustafić posvetio svom prijatelju.

Izvornamuzika

Back to top button